Annons

Kina för­tjänar kri­tiken om mänsk­liga rät­tig­heter

Opinion När FN:s råd för mänsk­liga rät­tig­heter på tis­dagen be­handlade si­tua­tionen i Kina fick den ki­ne­sis­ka reg­i­men hård kri­tik.
Opinion • Publicerad 8 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

När FN:s råd för mänsk­liga rät­tig­heter på tis­dagen be­handlade si­tua­tionen i Kina fick den ki­ne­sis­ka reg­i­men hård kri­tik från många av länderna i rådet. Det var verk­li­gen inte oför­tjänt. De mänsk­liga rät­tig­heterna har ald­rig hållits högt i Kina, och un­der pres­i­dent Xi Jinpings re­gim har si­tua­tionen blivit all­var­ligt för­sämrad.

Ett ex­em­pel är kid­napp­ningen och fängslandet av dens svenske med­bor­ga­ren Gui Minhai. Av oklar an­led­ning tog inte Sverige upp hans fall i ut­fråg­ningen. Där­emot nämndes han i andra länders kri­tik av att många per­soner sitter fängslade utan rät­te­gång och på oklara grunder.

Annons

Själv­fal­let borde Sverige tagit upp Gui Minhais upp­rö­ran­de fall i rådet.

Kina fick ock­så väl­mo­ti­ve­rad kri­tik för be­hand­lingen av mi­no­ri­teter, särskilt ui­gurerna i den nord­väst­ra pro­vinsen Xin­ji­ang.

Sär­skilt upp­märk­sammades ”om­skol­nings­lä­gren” där hund­ra­tu­sen­tals ui­gurer hålls fängslade för att hjärn­tvättas, för­mås att över­ge sin mus­limska tro och in­dokt­ri­neras med kom­mu­nist­par­tiets lära.

Även si­tua­tionen i Ti­bet togs upp, där ti­be­tanernas för­sök att leva en­ligt sina tra­di­tioner hindras och den lo­kala be­folk­ningens rät­tig­heter för­trycks.

En fråga som inte togs upp på män­ni­sko­rätts­rådet men som verkar bli allt all­var­ligare är si­tua­tionen för kvin­nor i Kina. Ak­ti­va fe­mi­nister fängslas efter­som de ses som ett hot mot den pat­ri­ar­kala struk­tur som kom­mu­nist­par­tiet värnar, och kvin­nornas vik­tigaste upp­gift ses allt­mer som bar­na­fö­ders­kor, se­dan ettbarnspolitiken över­givits.

Rätts­sä­ker­heten är obe­fint­lig i hela Kina. De ad­vo­kater som fö­re­träder per­soner som an­klagas för brott med kopp­ling till mänsk­liga rät­tig­heter får svårt att utöva sitt yrke. Obe­ro­en­de dom­stolar finns inte. Att så många fängslas utan rät­te­gång, många utan att få kon­kreta an­kla­gel­ser riktade mot sig, är ock­så ett all­var­ligt över­grepp mot de mänsk­liga rät­tig­heterna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons