Annons

Kvalificerat nonsens och blodigt allvar

Kultur och Nöje När Carl-Einar Häckner nu är ute på turné med sin nya show blandar han som vanligt magi med musik men också humor med allvar. – Jag försöker berätta något folk kan bli berörda av eller som berör mig själv. Att ha en historia är viktigt för mig, säger han.
Publicerad 8 november 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Carl-Einar Häckner ser fram emot att hans turné kommer till Skåne. – Ni har fina teatrar, säger han. I kväll är det på Kristianstad teater man kan se honom uppträda och att döma av bilderna ur föreställningen tar han sin uppgift på blodigt allvar... 	Foto: Anders Yvander
Carl-Einar Häckner ser fram emot att hans turné kommer till Skåne. – Ni har fina teatrar, säger han. I kväll är det på Kristianstad teater man kan se honom uppträda och att döma av bilderna ur föreställningen tar han sin uppgift på blodigt allvar... Foto: Anders Yvander

Showen som har titeln ”Carl-Einar Häckner på turné: En isbjörnssaga”, består enligt varudeklarationen av kvalificerat nonsens på toppennivå.

Den kom till förra året när trollkarlen, komikern, sångaren och författaren efter 20 år på raken med varietéer på Liseberg plötsligt inte längre hade något kontrakt med nöjesparken.

Annons

– Det kändes väldigt konstigt att inte vara där längre. Nästan som att jag blev rånad på en bit av mitt liv. Jag visste inte vad jag skulle göra, men jag löste det genom att sätta igång den här isbjörnssagan, berättar han.

Som hans shower brukar innehåller den en salig blandning av trolleri, ”jag har mina duvor med mig och gör också ett mentalexperiment som är oförklarligt”, musik och komik. Och så då lite isbjörnar.

– Jag använder isbjörnen som en metafor för att beskriva mänskliga känslor man kan känna igen sig i. Isbjörnen är ett väldigt vackert djur som är bra på att alstra värme och det kan man behöva när man ska simma under isen och komma ut på andra sidan. Det är spännande också för man kan inte se på en isbjörn hur den mår – det kan man också applicera på människan, förklarar han.

Själv beskriver han showen som en teaterföreställning som är en direkt dialog med publiken där han tar upp frågor om livet och berättar om sig själv för att få andra att känna igen sig.

Vad vill du att publiken ska ta med sig efter din föreställning?

– Det får du välja själv. Det är en massa förslag som slängs upp i luften, det ställs frågor men det finns inte alltid svar, utan det får man fundera på själv. Jag pratar om vad som är det viktigaste i livet, säger Carl-Einar Häckner,

Och vad är det?

– Det är att ta hand om sig själv. Sen kan man ta hand om varandra, säger han.

– Men det är också mycket trolleri och det blir ofta roligt när jag trollar, lägger han till.

Sedan 2001 delar Carl-Einar Häckner sin tid mellan Göteborg och Berlin, som han beskriver som en naturlig mötesplats för varietéartister, och han uppträder också en hel del i Tyskland.

Annons

Han har under sin långa karriär som artist vunnit åtskilliga trollerititlar, gjort varietéer och soloshower och turnerat världen över, men det är sin svenska publik han värnar mest om.

I kväll träffar han den i Kristianstad, i morgon i Landskrona, på lördag i Lund och på söndag i Ängelholm. Den 4-5 december återvänder han sedan till Skåne för två föreställningar på Victoriateatern i Malmö.

– Där är det är utsålt redan. Kan man be om mer egentligen, än att ha en egen publik som kommer? Det är min publik och den är bra.

Fakta:

Fakta Carl-Einar Häckner

Född: 1969 i Nol-Alafors och uppvuxen i Gårdsten i Göteborg.

Bakgrund: Började trolla redan som sexåring. Vinner Nordiska mästerskapet i bordstrolleri 1983-88 samt NM i korttrolleri 1984 och 1987.

Börjar med stand-upcomedy 1989 och kombinerar snart det med trolleri. Utses 1994 till ”Årets roligaste svensk”, av Svenska Humorförbundet. Spelar 1997 ”Internationell Varieté” på Liseberg i Göteborg, den första i en lång rad på nöjesfältet. Har uppträtt i bland annat Australien, Storbritannien och Tyskland och gjort en rad soloshower i Sverige, bland mycket annat.

Aktuell: På Skåneturné: Kristianstad 8/11, Landskrona 9/11, Lund 10/11, Ängelholm 11/11, Malmö 4-5/12.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons