John Holm spelar i Blå salongen i kulturhuset på lördag. Foto: Per Carlsson

Musiklegenden Holm i konsert

46 år efter debut-lp:n ”Sordin” och med få turnéer bakom sig kommer musiklegenden John Holm på besök till kulturhuset på lördag. Ett ypperligt tillfälle att ta del av dennes poetiska texter och speciella röst.

John Holm är 70 år och har länge betraktats som just en musiklegend. Hans tre album, Sordin (1972), Lagt kort ligger (1974) och Veckans Affärer (1976), har av många betecknats som några av de bästa plattor som kommit ut i Sverige.
När undertecknad hörde skivorna första gången var det en musikupplevelse som blev nästan en uppenbarelse, med John Holms speciella röst, sina poetiska texter och en kraftfull ljudbild som var så annorlunda mot den proggrock som då dominerade lyssnandet.

Han hyllades av landets musikskribenter. Men så försvann han plötsligt till USA och alla undrade vad han gjorde där.
När tidningen når honom sitter han i bilen på väg till en spelning i Uppsala tillsammans med det lika legendariska folkrockbandet Kebnekaise. Jag frågar honom vad han tar med sig till Hässleholm.
– Det blir många låtar från debutalbumet Sordin, säger han.

Senast han var ute på turné var 2015. Det var den andra turnéen i hans liv. Den första var 1975, efter de två första plattorna. Med på årets turné är Jesper Wihlborg på gitarr, Alexander Gunnarsson på percussion och Alex Holm på munspel och sång.
Han berättar att han nu är tillbaka i Sverige, ”med växlande entusiasm”. Planer på en ny skiva finns. Men tiden har varit knapp och han har, som han säger, inte kommit till skott ännu.

– En ny platta ska innehålla både eget material och översatta texter, inflikar han och berättar att han tidigare spelat in en svensk version av Bob Dylans Hard rain, som på John Holmsvenska blivit Hård värld.
Det var bland annat Bob Dylan som inspirerade honom att skriva eget och sjunga. Cirkeln har slutits, enligt John.
(1988 kom lp:n Verklighetens Afton och 1999 kom cd:n Vägen till Californien)