Annons

Näslund och Neslund sammanfördes i tv

Osby • Publicerad 8 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I våras ringde det plötsligt på Gylsbodabon Mats Näslunds telefon. I andra änden fanns en person som undrade om han kände till SVT-programmet Allt för Sverige.

– Det gjorde jag ju egentligen inte. Jag hade nog bara sett lite av programmet, men inte reflekterat närmare över det, skrattar han,

Annons

Frågan därpå rörde huruvida han var medveten om att han hade en släkting i USA.

– Då svarade jag nej, för det visste jag ju inte, konstaterar Mats Näslund.

Men en släkting i USA har han. Närmare bestämt David Neslund, boende i delstaten Alaska.

David Neslund var bekant med sitt svenska ursprung sedan tidigare och ville veta mer. Därför sökte han sig till tittarsuccén Allt för Sverige; där de deltagande amerikanerna åker runt i Sverige och tävlar om att i slutändan få möjlighet att möta sina släktingar.

Mats Näslund visste som sagt inte att han hade någon släkting på andra sidan Atlanten. I själva verket var han inte medveten om att någon av hans förfäder utvandrat ens en gång.

– Efter att jag blev kontaktad av programmet fick jag lite dokument skickade till mig. Där framgick att en släkting till mig utvandrat från Luleå, säger han.

Anorna från norra Sverige kände Mats Näslund till – det var nämligen från Luleå som hans egen far flyttade med anledning av arbete i Olofström och sedermera hamnade Mats själv i Gylsboda.

I programmet lyckades den amerikanske Neslund ta sig hela vägen till final. Väl där tog det stopp – men de båda Näs-/Neslundarna fick likväl chansen att, kort, träffa varandra. Träffen ägde rum på Sofieros slott utanför Helsingborg i mitten av maj.

– Vi fick två minuter framför kameran, sedan fick vi gå åt var sitt håll. Lite synd att det inte blev mer; det var bara hej och iväg, säger Mats Näslund.

Vad hann ni prata om?

Annons

– Jag hann fråga lite om hans familj och var han bodde.

Efter mötet har Mats Näslund förstås följt programmet och sin släktings framfart. Han berättar att han insett att de har flera likheter, dels till det yttre, dels vad gäller intressen.

– Även han bor på landet och är intresserad av friluftsliv, precis som jag. Vi verkar dela rätt mycket – utan att vi vetat om det, eller varandra, säger han.

Efter programmet har de haft en del kontakt via facebook. David Neslund har uttryckt att han gärna vill besöka Sverige igen, men de båda släktingarna har ingenting bestämt eller planerat gällande en potentiell återförening.

– Men jag har inget emot att träffas och prata vidare. Det hade varit roligt. Vi får helt enkelt se vad framtiden har att erbjuda, säger Mats Näslund avslutningsvis.

bild 1/3
Videosamtal är utmärkt sätt att bekanta sig med varandra – och hålla kontakten. 
                     Foto: Magnus Wahlström
Ingenting är bestämt om Mats Näslund, Gylsboda, och David Neslund, Alaska, ska sammanstråla igen. Men en förhoppning finns från båda parter. 	 Foto: Magnus Wahlström
Samtidigt som Norra Skåne träffade Mats Näslund på Sliperiet i Gylsboda ringde David Neslund ett videosamtal från hemmet i Alaska. Videosamtalet var det första släktingarna emellan någonsin och David Neslund fick med hjälp av tekniken en rundvandring i Sliperiet. 								        Foto: Magnus Wahlström
Videosamtal är utmärkt sätt att bekanta sig med varandra – och hålla kontakten. 
                     Foto: Magnus Wahlström
Ingenting är bestämt om Mats Näslund, Gylsboda, och David Neslund, Alaska, ska sammanstråla igen. Men en förhoppning finns från båda parter. 	 Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons