Annons

Ny undersökning om ungas alkoholvanor

Osby • Publicerad 8 november 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Staffan Karlsson, fritidsgårdschef i Osby kommun, berättar att undersökningen visar att fler åttondeklassare än tidigare provat alkohol. 			        Foto: Magnus Wahlström
Staffan Karlsson, fritidsgårdschef i Osby kommun, berättar att undersökningen visar att fler åttondeklassare än tidigare provat alkohol. Foto: Magnus Wahlström

Sedan tre år tillbaka deltar Osby i den så kallade Öckerömetoden, där föräldrarna har en nyckelroll i kampen mot droger och alkohol bland ungdomar.

Huvudansvaret för projektet i Osby har fritidsgårdarna Pulsen och Bulten.

Annons

Årligen genomför även Malmö universitet en undersökning kring högstadieelevernas alkohol- och drogvanor. Syftet med undersökningen är dels att kunna jämföra med de andra deltagande kommunerna (Hörby, Tomelilla och Skurup), dels för att kunna planera framtida åtgärder.

I år deltog sammanlagt 378 högstadieelever från Osby kommun. Generellt liknar trenden i Osby den i de övriga kommunerna. Dock sticker antalet åttondeklassare som provat på alkohol ut.

– För åttorna ser vi en stor ökning jämfört med ifjol. Däremot minskar antalet nior i år – det är jättebra, säger fritidsgårdschefen Staffan Karlsson.

Anledningen till ökningen av åttondeklassarna förklarar han med att ett mindre antal personer dragit upp statistiken och det gäller inte bara alkohol, utan även rökning och narkotikabruk, det sistnämnda i form av cannabisbruk.

– Frågan blir ju vad vi kan göra åt det. Vi får sikta in oss på åttondeklassarna. Men det är ingen stor grupp (bland dem), det är viktigt att tänka på att de flesta ungdomarna mår bra, säger Staffan Karlsson.

Undersökningen visar även att andelen föräldrar som bjuder sina barn på alkohol är på väg ner. Andelen föräldrar till niondeklassare som inte bjuder sina barn på alkohol ligger numera kring 90 procent, en klar förbättring sedan projektet inleddes.

– Det är en väldigt kraftig ökning av de som inte bjuder på alkohol, säger Staffan Karlsson.

Han konstaterar även att andelen niondeklassare som har druckit alkohol minskar. Dock ökar andelen ungdomar som provat alkohol sammantaget för de olika årskurserna något. Undersökningen pekar på att det främst är andelen tjejer som ökar, medan killarna ligger kvar på samma nivå.

– Så ser det mer eller mindre ut i alla kommunerna. Även när de gäller de som druckit flera gånger, säger Staffan Karlsson.

Staffan Karlsson framför även att skolorna, genom samtal med både elever och föräldrar, tagit tag i problematiken. Dessutom har fritidsgården själva dagligen ledare som besöker skolorna.

Annons

– Vi kan inte nå alla, men många, säger han.

Dessutom har en samverkansgrupp startats där polis, socialförvaltning, fritidsgårdar, elevhälsa och skolorna deltar.

– Gruppen har redan hunnit utföra en rad positiva åtgärder och aktiviteter, säger han avslutningsvis.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons