- Jag blev så tagen av de andras tolkningar av mina låtar, säger Charlotte Perrelli.Foto: Stina Stjernkvist / TT
Ny bok, turné på gång, ny baby och huvudperson i kvällens Så mycket bättre - Charlotte Perrelli är högaktuell.Foto: TV4

Charlotte Perrelli: Tårarna bara rann

Den här veckan är det Charlotte Perrellis tur att stå i centrum i TV4:s Så mycket bättre. I höst är den nyblivna fyrabarnsmamman dessutom aktuell med sin självbiografi Flickan från Småland. Också i boken får publiken veta mer om hennes liv på och bakom scenen. En berättelse hon tar med sig i mellansnacket på sin turné redan i början av nästa år.

När tidningen når Charlotte Perrelli via mobil är yngsta barnet ännu inte fött och hon vilar ut i hemmet. Artisten berättar att näst yngste sonen Adrian ser fram emot att få en lillebror och har börjat övningsköra med barnvagnen. Två dagar senare är Charlotte åter rubrikmaterial – nu som nyförlöst.
I hela sitt artistliv har Charlotte varit rubrikernas drottning och att det inte alltid varit lätt är något som oundvikligen kommer upp under Charlottes dag i Så mycket bättre.
Hon njöt dock i fulla drag av inspelningsveckan på Gotland.
– Att tolka de andras låtar har varit väldigt roligt. Man är så glad att man får låna dem och får ge sig ut på turné med dem sedan. Jag tycker också att vi fått till en fin ton och röd tråd, så det känns härligt.
Charlotte har fått mycket beröm för sina tolkningar i programmen som gått.
– Men att få höra de andras tolkningar var nästan ännu bättre! Den dagen hade man nästan glömt bort lite eftersom man är så fokuserad på att prestera och leverera. Plötsligt sitter man i den där stolen och alla levererar till dig.

Sina egna tolkningar från Så mycket bättre tillsammans med sina egna hits tar hon med sig på turnén som kommer till Malmö Live den 2 februari.
– Och boken ligger till grund för mellansnacket, för resan och historien. Jag ser väldigt mycket fram emot turnén, säger hon.
Turnén har skjutits upp på grund av att Charlotte fick order om att ta det lugnt under graviditeten. Men att sitta hemma och ta det lugnt är ingenting artisten brukar göra, inte ens när hon är gravid. I Flickan från Småland beskriver hon sitt hårda arbetstempo efter segern i Eurovision Song Contest 1999. Flera gånger tog hennes hälsa stryk.
– Det är svårt att förstå för utomstående. Och det är svårt att prata om det, för om man gör det är det lätt att det låter som om man vore otacksam. ”Varför sa du inte bara stopp” undrar folk. Men i det läget blir man oförmögen att göra det. Det är så mycket folk involverat och det är koncentrerat till en viss period. Man kör på och man kör in i väggen, säger Charlotte Perrelli.

Passionen för musiken och sången har drivit henne vidare.
– Det finns ju många fina sidor med artistlivet, Jag har försökt att hela tiden behålla fötterna på jorden och försöka hålla koll.

Att du bestämde dig för att skriva en bok, hänger det ihop med att det är 20-årsjubileum för din seger i Jerusalem nästa år?
– Det spelade in, men framför allt var det så att jag fått förfrågan att skriva boken i många år. Jag har alltid sagt: ”Det ska man göra när man är 75”. Men så träffade jag förlaget Lind & Co och författarna Leif Eriksson och Martin Svensson som sa att folk tycker det är ointressant att läsa om en människa som inte är aktiv längre. Jag insåg att det nog är sant.

Charlotte Perrelli tycker också det har varit skönt att kunna berätta med egna ord det som ligger bakom rubrikerna.
– Jag har inte försökt vara dum och elak, jag har vägt orden med guldvåg och försökt förklara situationer på ett konstruktivt sätt. Det är sanningen från mitt håll, så som jag har upplevt den. Man måste ju få berätta sin egen historia.
Charlotte beskriver att hon varit ”som en igel” på författarna.
– Ibland har jag sagt: ”Nej, så menade jag inte. Det är för hårda ord. Så vill jag inte skriva”. Jag har inte trott att det skulle bli så mycket skriverier om boken, jag har inte jobbat för att skriva skandaler och trodde inte det fanns så mycket att skriva om. Nu när jag har insett att det finns intresse är jag glad att jag varit så hård innan och verkligen tagit bort det som jag velat.

I sin bok berättar också Charlotte om tunga saker, som missfall och tidiga graviditeter där fostrets hjärta slutat slå. Historier som många kvinnor kan känna igen sig i och som blir djupt berörande.
– Jag hoppas det kan stärka någon, säger Charlotte Perrelli.
Hon har själv läst in sin bok och satt ofta med gråten i halsen.
– Det var tufft. Jag fick svälja. Och jag tänkte: ”Det här kommer att låta helcorny”, Men kanske är det bara bra att man hör att jag blir berörd.

Även i veckans Så mycket bättre kommer det tårar när vissa tolkningar kommer nära.
– Jag var så tagen, jag satt där och tårarna rann. Jag hade inte väntat mig att jag skulle reagera så, säger Charlotte Perrelli.