Annons

Chockbesparingar slår mot allt

Hässleholm • Publicerad 9 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Nästa års besparingar är bare en droppe i havet mot vad som väntar längre fram, säger Lars Johnsson, M. Nu ska politikerna gå igenom vilka verksamheter som kan tas bort på sikt.
Nästa års besparingar är bare en droppe i havet mot vad som väntar längre fram, säger Lars Johnsson, M. Nu ska politikerna gå igenom vilka verksamheter som kan tas bort på sikt.

– Nästa år är bara början. 2020 ska ytterligare 65 miljoner sparas och 2021 måste 120 miljoner bort, säger Lars Johnsson, M, kommunstyrelsens ordförande.

Redan nästa år måste 25 anställda bort följt av ytterligare 16 stycken 2020.

Annons

Det saknas 400 miljoner kronor till 2022. Det motsvarar en skattehöjning med fyra kronor.

Ett orealistiskt hugg mot hushållens inkomster. Alliansen väljer i nuläget att behålla skatten oförändrad, 20,96 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi står inför en stor utmaning, därför utesluter jag inte en skattehöjning på sikt. För att få ordning i ekonomin måste vi genomföra strukturella förändringar, vilket innebär att verksamheter kan försvinna. Vi har undantagit barn- och utbildning och äldreomsorgen från besparingar. Övriga förvaltningar drabbas av besparingar, förklarar Lars Johnsson.

Barn- och utbildningsnämnden får ett tillskott med drygt 18 miljoner nästa år. Förvaltningen har äskat om 80 miljoner. Vanneberga skola stängs höstterminen 2019. En besparing med 1,5 miljon.

Tekniska nämnden ska minska sina lönekostnader med fyra miljoner kommande två år, vilket motsvarar runt åtta anställda.

Miljö och stadsbyggnad slås samman till en förvaltning. Sju tjänster ska bort motsvarande 3,5 miljoner till 2020. En förvaltningschef ersätter de två nuvarande. Budgeten förstärks med fyra miljoner för att öka bostadsbyggandet.

Kultur och fritid blir en gemensam förvaltning och ska spara 2,5 miljoner på personalen. Ytterligare en miljon sparas på att två förvaltningschefer blir en.

Sösdala simhall och Magnarpskolonin läggs ner.

Socialnämnden ska enligt planen får nästan fyra miljoner i tillskott nästa år. Det reduceras till 600 000 kronor. Personalkostnaderna ska ner med 1,5 miljon till och med 2020.

Försörjningsstöden ökar kraftigt framöver.

Annons

– Invandringens kostnader har en tydlig påverkan på ekonomin. Statsbidragen täcker inte för de ensamkommande som inte fått jobb och bostad, hemspråksundervisningen är mycket dyr och många är inte självförsörjande. Detta är saker som vi är skyldiga att ta hand om, förklarar Lars Johnsson.

En ny politisk organisation ska sjösättas, med färre politiker och tjänstemän. Dessutom sänks politikerarvodena med totalt 600 000 kronor.

Vad är orsakerna till att ekonomin har försvagats så radikalt?

– Vi blir fler, fler skolor och förskolor behövs och många klarar inte sin egen försörjning är några faktorer, säger Lars Johnsson.

Politikerna kan inte ploga problemen framför sig längre, särskilt inte med den lågkonjunktur som står för dörren.

– Det är mycket tufft, konstaterar Lars Johnsson.

Men det finns ljuspunkter. Till skillnad mot de flesta kommuner har Hässleholm en miljard på banken, som täcker framtida pensionsbetalningar.

– Vi slipper ta från driften till pensionsskulden. Det är mycket bra.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons