Sösdala simhall. bild: arkiv

Simhallen i Sösdala stängs nästa år

sösdala Simhallen i Sösdala stänger vid årsskiftet. Skolan och Sösdala Simsällskap får använda badet fram till december i år. För allmänheten är det slutbadat efter 2018.

Nedläggningen är en del i alliansens förslag till budget nästa år. Även Magnarpskolonin får stryka på foten.
– Det är väldigt trist för Sösdala Simsällskap och skolan, som har simundervisning där, säger fritidschef Henrik Samevik.
Simklubbens möjligheter till träning i en annan simhall ska nu undersökas.
– Vi har haft diskussioner med simklubben om att träna i en annan simhall i kommunen. Det är väldigt tråkigt att kommunen gör sig av med simhallen, säger Henrik Samevik.

Förslaget kommer inte som en direkt överraskning, eftersom simhallen står inför stora investeringsbehov.
– Något måste göras för att klara vattenkvaliteten. det är på gränsen att man klarar reningen i dag. Hade vi haft fler badande så hade förmodligen miljöförvaltningen stängt badet tidigare, säger Henrik Samevik.

Även Magnarpskolonin läggs ner. Där finns ingen verksamhet i dag, men den har fått vara kvar.
– Kolonin behöver renoveras. Jag antar att det är framtida investeringsbehov, som ligger bakom förslaget att stänga helt, förklarar Henrik Samevik.
Magasinet 3 vid Havremagasinet föreslås också avvecklas. Där tränar Hais, Hässleholms allmänna idrottssällskap, i dag i ganska slitna lokaler.
– De har klagat på lokalerna länge. Hais får vara kvar till och med 2019, sedan måste lokalfrågan lösas, förklarar Henrik Samevik.

Alliansen vill spara 2,5 miljoner i personalkostnader i den nya sammanslagna kultur- och fritidsförvaltningen. Det motsvarar ungefär fem tjänster.
Till detta ska läggas ytterligare en miljon i besparing då en förvaltningschef försvinner.
Henrik Samevik är t f fritidschef och Anders Rosengren är kulturchef. Båda tjänsterna avvecklas och ersätts med en ny. Tjänsten ska utlysas externt.
– Det är upp till oss båda att söka tjänsten. Eftersom vi ska ha vår internbudget klar till februari blir det svårt att få en ny förvaltningschef på plats till dess, menar Henrik Samevik.

Socialdemokraterna är emot en nedläggning av Magnarp.
– Vi ska ta en diskussion om simhallen i Sösdala. Den ligger i samband med en idrottshall. Jag vill undersöka om det finns andra lösningar än en ren nedläggning. Det drabbar simsällskapet och skolan.
Kommunen spar 1,5 miljon på nedläggningen av simhallen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Vill du ha sommar- och vintertid?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar