Slår ett slag för reflexer

Osby Vintern börjar närma sig och med det mörkret, lägre temperaturer och halt väglag.
Räddningstjänsten i Osby arbetar aktivt med att informera allmänheten om vad man ska tänka på för att motverka olyckor.

– Det är viktigt att påminna cyklister, gångtrafikanter och mopedister om att använda fungerande reflexer, säger Mikael Svensson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Osby.
Visst fyller gatubelysningen sin funktion med att lysa upp i mörkret, men det räcker inte för att känna sig helt säker i trafiken.
Om du som privatperson bär reflex när du är ute och går kan en bil med halvljus upptäcka dig på 125 meters avstånd – utan reflex upptäcks du på runt 20-30 meters avstånd.
Ett faktum räddningstjänsten i Osby är intresserad av och vill ska nå ut till Osbyborna för att se till olyckor förhindras och att ingen far illa.
– Vi arbetar i förebyggande syfte och är ute och informerar – till exempel på skolor och genom vår facebooksida, säger Mikael Svensson.

Men det är inte bara reflexanvändning som räddningstjänsten i Osby lär ut och informerar om – även hur man hanterar och agerar vid mindre bränder är en viktig punkt.
– Når vi ut med informationen till en person förs den informationen förhoppningsvis vidare till anhöriga vilket leder till att fler vet hur de ska agera vid en brand, säger Mikael Svensson.

Just nu är räddningstjänsten dock inne i en lite lugnare period då temperaturen ute fortfarande är relativt mild. Men så fort den första svarthalkan kommer brukar det bli fler trafikolyckor och även där har räddningstjänsten ett tips.
– Vinterdäck! Som bilist är det viktigt att se till att bilen har rätt däck när man ger sig ut på halt väglag, säger Mikael Svensson.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du handlat hem godis till påskhelgen?

Loading ... Loading ...