Annons

Utan vatten – inget liv

Osby • Publicerad 9 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– Om inte medborgarna ställt upp och hjälpt till hade vi aldrig klarat det, konstaterar Per Fremark. Tack vare att alla hjälpte till klarade vi sommaren.

Torkan blev märkbar redan i maj. Bevattningsförbud infördes den 1 juni och varade till den siste augusti. Men hösten har varit regnfattig.

Annons

– De låga grundvattennivåerna har inte återhämtat sig, säger Per Fremark, vi har inte fått någon nederbörd.

Han hoppas nu på en snörik vinter följd av en utdragen vår så vattnet verkligen kommer ner i marken. Blir det ingen tillrinning kommer sommaren 2019 bli en ännu större utmaning och ett bevattningsförbud att införas tidigt och vara för hela sommaren.

I det här läget krävs en plan för hur man långsiktigt kan nå en trygg dricksvattenförsörjning. Östra Göinge tog sin strategi ”Det livsviktiga vattnet” 2015 och Osby kommun sin 2017.

Per Fremark förklarar att planen på längre sikt är att uttaget ur Skeingesjön ska öka i syfte att säkerställa och förbättra tillgången till vatten för de bägge kommunerna.

– Att hitta vatten i Östra Göinge är som att krama vatten ur en sten.

För närvarande köper Östra Göinge mer än hälften av sitt dricksvattenbehov från Kristianstad.

– Meningen är att vattentäkten i Skeingesjön ska hjälpa till med vattenförsörjningen både i Östra Göinge och i Lönsboda, säger Per Fremark.

Men har inte Skeingesjön påverkats av sediment efter kraftverksolyckan i Hästberga? Björkebergagruppen vill ju sugmuddra de södra delarna och säger att inga mätningar på tungmetaller har gjorts i de norra delarna av sjön, som är Osby kommuns vattentäkt?

– Vi tar vattenprover löpande och skulle det visa sig att det finns rester av tungmetaller efter dammraset så löser vi det, svarar Per Fremark.

Han visar en plan på hur det är tänkt att se ut och hur kommunerna ska kopplas samman och byta tjänster vad gäller vattenförsörjning och rening- och avloppshantering. I Knislinge till exempel pågår en förprojektering till ett helt nytt reningsverk och meningen är att spaden ska sättas i jorden 2019.

Annons

– Anläggningen ska vara klar i drift om ungefär två år.

Satsningarna på va-systemet skulle ha gjorts tidigare. Nu har stora penningbelopp fått läggas på mängder av läckor och vatten har körts med tankbilar för stora belopp, ett stort antal gånger i Östra Göinge.

– Personalen har gjort en heroisk insats, säger Per Fremark.

Osby och Östra Göinge kommun satsar cirka 1,4 miljarder kronor den närmaste 25 åren på den nya VA-strategin. Hur mycket kommer detta påverka va-taxan för VA-kollektivet de närmaste åren?

– Det kommer inte bli någon chockhöjning, svarar Per Fremark, utan det kommer bli en successiv ökning av va-avgifterna pö om pö.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons