Vanneberga skola har varit nedläggningshotad flera gånger. Nu ser ett definitivt slut ut att vara nära. Foto: Jörgen Alström/Arkiv

Vanneberga skola läggs ner

VINSLÖV Vanneberga skola stängs från och med nästa höst, som ett led i alliansens besparingar.

I förslaget till budget för nästa år finns en stängning av den sedan länge hotade byskolan med. Besparingen på skolan beräknas till 1,2 miljoner kronor år 2019 och ytterligare 1,1 miljon år 2020.
Barn- och utbildningsnämnden, som dras med enorma underskott, får enligt samma budgetförslag ett tillskott på 24,9 miljoner kronor.

Bakom budgeten står Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med tillsammans 17 mandat i kommunfullmäktige. För att förslaget ska gå igenom måste det alltså få stöd av andra partier, där Sverigedemokraterna och Folkets Väl ligger närmast till hands.
Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) säger att hennes parti står fast vid att inte vilja lägga ner några byskolor – men att man ändå kommer att stötta alliansens budget.
– De flesta sakerna ställer vi oss absolut bakom men inte alla. Vanneberga skola är en sådan sak. Vi kommer att kämpa för att den ska få vara kvar, men vi måste också se till helheten.

Vad innebär det?
– Sverigedemokraterna kommer att lägga en egen budget. Vi vill värna byarna och småorterna. Jag har själv mina barn i Mala och ser stora fördelar med mindre skolor. Men vi har mer förtroende för att restalliansen ska kunna reda ut situationen än de rödgröna och därför kommer vi att rösta på alliansens budget om vår egen faller.

Vill ni ta budgeten som helhet eller rösta nämnd för nämnd?
– Jag vet inte hur det är tänkt men tror att budgeten kommer att tas som en helhet.

I Vanneberga har det rått oro sedan fullmäktige i september sade nej till en planerad ombyggnation för två miljoner kronor.
– Görs inget så måste skolan stänga vid årsskiftet, varnade Joachim Fors (S) – medan Lars Johnsson (M) hävdade att det behövdes ett underlag kring behovet innan man gick in med pengar.
Tekniska nämndens ordförande Arne Dahlström (KD) hade då redan varit kritisk till att renovera skolan:
– Det är inte motiverat att lägga flera miljoner på den, när det är 1 600 meter till Furutorpsskolan. Bara ett nytt kök i Vanneberga skola skulle kosta flera miljoner, har han tidigare sagt till Norra Skåne.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Vill du ha sommar- och vintertid?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar