Vindla String Quartet - Caroline Karpinska, Maria Bergström, Elina Nygren och Gerda Holmquist.
Vindla String Quartet består av Caroline Karpinska, Maria Bergström, Elina Nygren och Gerda Holmquist. Foto: Gunilla wedding

Vindla firar tio år vid stråkarna

Malmöbaserade Vindla String Quartet firar tio år med sin första egenkomponerade skiva, Mot bättre vetande, och med jubileumskonserter i Kristianstad och Malmö 9 och 10 november.
– Det blir en kavalkad av våra tio år och det är så roligt att få vara den som bjuder in och att var huvudakten, säger Elina Nyberg.

Vindlas jubileumskonserter:
9/11: Kulturkvarteren (Stora salen) i Kristianstad
10/11: Palladium i Malmö Medverkande artister: Kristina Amparo och Lina Nyberg medverkar i Kristianstad och Malmö. Tingsek medverkar i Malmö. Albin Gromer medverkar i Kristianstad.

Jag träffar de fyra medlemmarna i Vindla – Elina Nyberg (viola), Caroline Karpinska (violin), Maria Bergström (violin) och Gerda Holmquist (cello) – i den pampiga guldfoajén på Palladium ett par dagar innan det är dags för dem att fira tio år med en konsert i samma hus.
De berättar att allt började med en hyllningskonsert till Dusty Springfield november 2008.
– De behövde stråk och en av mina gamla lärare tipsade om mig för att arrangera, berättar Caroline Karpinska. När de frågade om jag visste några stråkmusiker som kunde spela också var Elina och Maria, som jag gick andra året på Musikhögskolan i Malmö med och som var mina absoluta favoritmusiker att spela med, ett självklart val. I början hade vi en annan cellist än Gerda dock.
Spelningen på hyllningskonserten tog de sig an med stor målmedvetenhet. Namnet Vindla kom Elina Nyberg på under ett pass på Friskis & Svettis, sedan tryckte de upp visitkort och skapade en My Space-sida.
– Vi var så peppade inför att komma utanför musikhögskolan och den klassiska världen, säger Elina Nyberg.
– Och vi visste att det var många etablerade artister på konserten så vi tog chansen, inflikar Caroline Karpinska. Jag tror vi kände redan då att det var stråkkvartett och kammarmusik vi helst ville göra, inte sitta i en orkester.

Under de tio åren som gått sedan dess har Vindla utmärkt sig som en egensinnig stråkkvartett som aldrig tvekar att prova nya saker eller nya samarbeten. De har arbetat med en mängd olika artister som till exempel Tingsek, Linnea Henriksson, Moto Boy, Miriam Bryant, Albin Gromer, Miriam Aida och jazzmusikern Lina Nyberg, medverkat på 25 album och gjort över 400 konserter.

Hur skulle ni beskriva Vindla?
– Vi är väldigt bra på att ta tag i och verkligen göra saker, alla trådar som dyker upp, säger Gerda Holmqvist
– Vi har byggt en rutin kring att tacka ja, fortsätter Elina Nyberg. Vill ni göra den här knasiga grejen? Ok! Vill ni spela med den här frijazzgruppen. Ja! Kan ni improvisera? Jajamen.
– Ja, vi har alla den där nyfikna ådran och frågar hela tiden – vad händer om vi gör så här?, instämmer Caroline Karpinska.
– Vi är ständigt i förändring och öppna för det, menar Maria Bergström.
– Och ska man ska överleva som frilansmusiker måste man tacka ja, lägger Elina Nyberg till. Vi får jobb genom att vara flexibla. Man kan väl säga att bredden är vår spetskompetens.

Det finns ändå en sak Vindla inte gjort tidigare – ett album med egenkomponerade låtar. Nu är det dock dags. I samband med jubileumskonserterna släpps skivan Mot bättre vetande där Elina Nyberg och Caroline Karpinska har komponerat och bandet tillsammans har arrangerat.
– 2014 fick vi en förfrågan om att komponera musik till invigningen av Kaptensbron här i Malmö, berättar Caroline Karpinska. Det var väl så det började.
– Alla vi har jobbat med skriver sin egen musik, och då tänkte vi att varför gör inte vi det, inflikar Gerda Holmquist. Om man bara spelar det andra skriver blir det svårt att se andra möjligheter.

Hur ska man beskriva soundet på skivan?
– Jag tänker att det är influenser av allt vi har gjort med olika musiker som resulterat i Carolines och Elinas musik, säger Maria Bergström.
– Och det blir absolut mer i framtiden, lägger Caroline Karpinska till. Det är en så himla rolig känsla när skivan är klar så den vågen rider man på nästa gång också. Jubileumskonsert blir det alltså först i Kristianstad i dag, den 9 november, och i Malmö i morgon, den 10 november. Vindla gästas av artister de samarbetet med tidigare och det blir naturligtvis också mycket musik från nya skivan
– Det är så roligt att få vara den som bjuder in, konstaterar Gerda Holmquist.
– Det är också roligt att få visa på hur många sätt en stråkkvartett kan låta. säger Caroline Karpinska. Om man aldrig har hört en stråkkvartett spela annat än Beethoven förut tycker jag absolut man ska komma.

En turné med nya skivan står på programmet framöver och i vår blir det en resa till Libanon. Där ska Vindla spela in en skiva och turnera med den libanesiska jazzbasisten Donna Khalife.
– Vi har lite vaga planer på Indien också, avslöjar Gerda Holmquist. Vi har arbetat med en indisk violinist så vi får se vad som händer.
Framtidsdrömmarna på längre sikt är att kunna fortsätta blanda gemensamt skapande med nya samarbeten.
– Det är så fantastisk med musik, det finns alltid något nytt att lära sig, ny kultur, nytt tonspråk, säger Elina Nyberg
– På Musikhögskolan var tanken på att det fanns så mycket nytt att lära skrämmande, hakar Caroline Karpinska på. Nu är samma tanke befriande. Så skönt! Vi kan hålla på i tio år till.

Vindlas jubileumskonserter:
9/11: Kulturkvarteren (Stora salen) i Kristianstad
10/11: Palladium i Malmö Medverkande artister: Kristina Amparo och Lina Nyberg medverkar i Kristianstad och Malmö. Tingsek medverkar i Malmö. Albin Gromer medverkar i Kristianstad.