Annons

Ald­rig mera krig slag­ord som inte blev verk­lig­het

Opinion I mor­gon är det 100 år se­dan första världs­kriget slutade.
Opinion • Publicerad 10 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I mor­gon är det 100 år se­dan första världs­kriget slutade. När­ma­re 20 mil­joner män­ni­skor dödades i kriget.

När jag för cir­ka 20 år se­dan be­sökte Verdun, där skyt­te­gravs­kriget på­gick i näs­tan två år, såg jag raderna med kors på den stora krigs­kyr­ko­gården. 130 000 stupade sol­dater utan namn ligger i grav vid grav, kors vid kors, så långt ögat når. Om inte förr så för­stod jag krigets me­nings­lös­het där och då.

Annons

Det var ett krig som fick stora kon­se­kvenser lång­sik­tigt. Fyra stora im­pe­ri­er – det ryska, det tyska, Ös­ter­ri­ke-Ung­ern och det os­manska upplöstes. Följderna lever vi med än, bland annat i Mellanöstern.

Det var ett krig där gift­gas an­vändes i strid för första gången. Kon­se­kvenserna var så fruk­tans­värda att ett glo­balt för­bud mot an­vänd­ningen av ke­miska strids­me­del in­stiftades ef­ter kriget. Näs­tan alla länder har an­slutit sig i dag.

Ef­ter kriget lade seg­rar­makterna på Tysk­land ett orim­ligt stort ska­de­stånd. Miss­nö­jet med det­ta och kon­se­kvenserna när Tysk­land för­sökte be­tala var en bi­dragande or­sak till det andra världs­kriget, som blev lika fruk­tans­värt med ännu fler döds­of­fer.

Trots att krigs­slutet den 11 no­vem­ber 1918 och det ef­ter­föl­jan­de freds­av­talet i Ver­sail­les bara in­ne­bar en paus i kriget finns det ändå an­led­ning att fira.

Det finns ock­så all an­led­ning att på­minna om det mål som sattes upp då och som är lika gil­tigt än: Ald­rig mera krig!

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons