Annons

Politikerna sänker sina arvoden

HÄSSLEHOLM – Jätteviktigt att vi börjar spara själva, säger Hanna Nilsson (SD) i Hässleholm som tillsammans med Björn Widmark (FV) drivit frågan.
Hässleholm • Publicerad 10 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi är med på alla sänkningar, bara det är rejält. Nu drabbas även timarvoderade och det är inget vi är emot, men Lena Wallentheim och kommunalråden kom för lindrigt undan, menar han.

Grundbeloppet ligger i dag på 69 954 kronor. Det är det arvode som kommunstyrelsens ordförande har, och som övriga förtroendevaldas arvode beräknas på.

Annons

Nu har den parlamentariska gruppen – där varje parti har en representant – beslutat att under nästa år sänka grundbeloppet med fem procent, till 66 456 kronor.

I pengar innebär det en sänkning med 3 498 kronor i månaden för kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) samt en procentuell sänkning för övriga politiker. Oppositionsrådet Lena Wallentheim och kommunstyrelsens vice ordförande Hanna Nilsson (SD) är till exempel arvoderade på vardera 90 procent och får därmed en sänkning av arvodet från 62 959 kronor till 59 810 kronor i månaden.

Hanna Nilsson (SD) avstod från att medverka på mötet eftersom det var hennes arvode som skulle diskuteras. Istället tog partikamraten Ulf Berggren hennes plats.

– Vi hade velat ha en sänkning av arvodena med tio procent men vill alla andra ha noll så får mötas på halva vägen, säger hon, som trots allt är nöjd.

– Vi har jobbat i tolv år för detta så vi ser det som en seger. Det är jätteviktigt att vi börjar spara själva och visar att besparingar inte är något som bara drabbar andra.

Innan mötet satt dock alliansen, Folkets Väl och Sverigedemokraterna i gemensamma diskussioner och kom fram till något helt annat. Då landade man i att sänka tjänstgöringsgraden för kommunstyrelsens vice ordförande Hanna Nilsson och oppositionsrådet Lena Wallentheim från 90 till till 70 procent, vilket skulle innebära ett större ekonomiskt tapp för dem.

Under sittande möte fick Björn Widmark (FV), som hårdast drivit frågan om sänkta arvoden, information om att det istället var de fem procenten som var aktuella.

– Anmärkningsvärt, tycker han, som nu antar att det var ett krav från de rödgröna som fick alliansen och SD att ändra uppfattning.

Lars Johnsson (M) ser dock inget konstigt i att man lyssnade även på de rödgröna:

– Vi hade en dialog och jag tycker att det är bra om man kan finna någon form av enighet. När vi räknade på vad vi tjänade mest på såg vi att det var bättre om alla bidrog istället för att bara sänka arvodena för kommunalråden, säger han.

Annons

Norra Skåne har förgäves sökt Lena Wallentheim (S) för en kommentar.

bild 1/2
Björn Widmark (FV) – delvis nöjd.FOTO: ARKiv
Hanna Nilsson (SD) vill inte höja skatten - däremot bevara både Vanneberga skola och Magnarpskolonin i nästa års budget.
Foto: Arkiv
Björn Widmark (FV) – delvis nöjd.FOTO: ARKiv
Hanna Nilsson (SD) vill inte höja skatten - däremot bevara både Vanneberga skola och Magnarpskolonin i nästa års budget.
Foto: Arkiv
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons