Annons

Trippla rån utreds med hög prioritering

Osby • Publicerad 10 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Under de senaste två veckorna har tre rån inträffat i Osby.

Fredagen den 26 oktober rånades en kille i yngre tonåren på sin mobiltelefon, jacka och cykel i närheten av fritidsgården Pulsen av okända gärningsmän.

Annons

En vecka senare, fredagen den 2 november, gick två maskerade gärningspersoner in på Shellmacken i Osby. Med ett pistolliknande föremål hotades en anställd och rånarna kom över en mindre summa pengar. En större polisinsats med hundpatrull sattes in efter rånet, men utan resultat.

I onsdags skedde ytterligare ett rån. Vid strax efter 15-tiden på eftermiddagen rycktes en väska från en rollator tillhörande en dam i 85-årsåldern i närheten av Coop. I väskan fanns bland annat id-handlingar, mobiltelefon och kontanter.

Enligt lokalpolisområdeschefen Pär Cederholm är samtliga tre rån högt prioriterade.

– De ligger överst i våra utredningshögar och vi arbetar aktivt med ärendena, betonar han.

Vem som kan tänkas ligga bakom rånen samt huruvida de har något samband med varandra är däremot oklart. Cederholm berättar att de arbetar utifrån såväl hypotesen att rånen hänger ihop som att de är enskilda händelser.

Vad gäller potentiella gärningspersoner berättar han att de har ”rätt god koll på vilka individer det lokalt sett kan vara”, men att ingen i nuläget är skäligen misstänkt för något av rånen.

– Det finns namn som florerar och som vi tittar på, men vi har inte kommit så långt än utan arbetar fortfarande brett. Där finns dock något namn som vi avfärdat, säger han.

I samband med det senaste rånet, väskryckningen vid Coop, fick rånoffret vänta på polispatrullen i uppemot en och en halv timme innan hon var tvungen att bege sig hemåt för att ta sin medicin och äta.

Är det rimligt att det tar så lång tid?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är inte stolta över det, men tyvärr har det blivit så. Det är bara att beklaga, det är solklart att hon inte ska behöva vänta så länge, säger han.

Annons

Exakt varför polispatrullen dröjde i det här fallet vet han inte. En tänkbar anledning kan vara att patrullerna var långt borta, en annan att de inte nåtts av tillräcklig information om vad som inträffat.

– Det är dilemmat när vi har så stora ytor att täcka. Fler polisbilar hade inte heller per automatik gjort att utryckningarna skulle gå fortare, menar han.

Avslutningsvis säger Cederholm att de framöver hoppas kunna komma framåt genom att pussla ihop all fakta som inhämtats i utredningarna av de rånen.

– Många gånger blir det någon form av genombrott, men det dröjer ofta ett litet tag innan alla fakta finns på bordet, säger lokalpolisområdeschefen.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons