Det finns inte många spår av första världskriget i Lund, men ett undantag är denna grav i vilken en fransk sergeant vilar. Han blev 27 år gammal. Historikern Lina Sturfelt visar var på Norra kyrkogården den finns. FOTO: Joakim Stierna
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Det finns inte många spår av första världskriget i Lund, men ett undantag är denna grav i vilken en fransk soldat vilar. Han blev 29 år gammal. Historikern Lina Sturfelt visar var på Norra kyrkogården den finns. foto: Joakim Stierna
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
– I början av första världskriget sågs kriget, även i Sverige, fortfarande som något ärorikt, som tog fram det bästa i individen och nationen. Den synen kom att ändras efterhand som konflikten pågick, säger Lina Sturfelt, historiker.

Här hittar vi spår av den stora konflikten

Första världskriget rasade i stora delar av världen under fem år, och även om Sverige var neutralt, så påverkades vi av kriget på olika sätt. En förändring som kan kopplas till kriget är vår syn på oss själva som en humanitär stormakt.
Två av de monument som finns kvar i Skåne från denna tid är en del av detta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg