Annons

Hundra år sedan kanonerna tystnade

Hässleholm Tidens starka nationalism i förening med pakter, lojaliteter och förhastade löften mellan stormakterna gjorde det bara till en tidsfråga innan kriget bröt ut.
Hässleholm • Publicerad 11 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det skedde när den serbiske nationalisten Gavrilo Princip mördade den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand och dennes maka under parets besök i Sarajevo.

Annons

Första världskriget har uppfattats som ett gammalt Europa med officerare i operettuniformer och med berusade ynglingar som dansade i väg till värvningskontoren. Visst hände det att soldater på ömse sidor om stridslinjen möttes på julafton och bjöd varandra på cigaretter. Men kriget var alls ingen uppgörelse mellan gentlemän.

Första världskriget blev ett genombrott för krigföring med flyg och gas.

Ryssland kollapsade 1917 och därmed även den ruttnande tsarregimen. Den nya bolsjevikregeringen såg fred som enda framtidshoppet men hoppades att de kapitalistiska regeringarna skulle kriga vidare och förgöra varandra.

Annons

De nordiska länderna slapp undan kriget men påverkades av livsmedelsbrist, ekonomisk nedgång och polarisering mellan höger- och vänsterpartier. Sverige var nära en bolsjevikrevolution hungeråret 1917 sedan högerkrafter och det tyskvänliga kungahuset försökt ta kommandot. Men modererande element till både höger och vänster säkrade parlamentarism och demokrati. Den nya nationalstaten Finland genomgick en nationell katastrof. I januari 1918 utbröt ett förödande inbördeskrig mellan vita och röda, som de förstnämnda vann.

Ur de forna kejsardömena lösgjorde sig nya nationalstater i östra Europa. Men krigets arv var också totalitära ideologier som nazism, fascism och kommunism. Tyskland försvann ner i en kloak av uppror, politiska mord, inflation, depraverat nöjesliv och ölrapande slödder i brunskjortor.

Men den vackraste visan om kärleken

bild 1/6
En fransk bataljonschef som fått en granatchock tas om hand av en soldat.
Tidningsklipp från Norra Skåne. Bilden fick sitt fulla genombrott i dagstidningarna under första världskriget liksom artiklar med realistiska frontskildringar.
Mordet på den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand blev gnistan som tände en kruttunna.
Mordet på den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand blev gnistan som tände en kruttunna. På bilden arresteras gärningsmannen Gavrilo Princip efter skotten i Sarajevo som var en av de utlösande faktorerna till första världskriget.
Kriget utvecklades till ett ställningskrig i skyttegravar. Miljoner dog, lemlästades eller skadades av gas som sattes in under striderna. På bilden är det franska soldater som tar hand om en sårad kamrat nere i skyttegraven.
En skadad soldat tas om hand.
En fransk bataljonschef som fått en granatchock tas om hand av en soldat.
Tidningsklipp från Norra Skåne. Bilden fick sitt fulla genombrott i dagstidningarna under första världskriget liksom artiklar med realistiska frontskildringar.
Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons