Annons

Moderatfalangerna

Opinion Kanske är en påstådd splittring inom alliansen inte Moderaternas största problem med samsyn.
Opinion • Publicerad 12 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Moderaterna är på flera sätt vid skiljevägen. Foto: TT
Moderaterna är på flera sätt vid skiljevägen. Foto: TT

Kanske är en påstådd splittring inom alliansen inte Moderaternas största problem med samsyn. Det finns en annan splittring som förmodligen kan orsaka större problem för partiet i det långa loppet.

I en ny mätning av Aftonbladet/Inizio förlorar Moderaterna väljare till både Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det innebär ett problem, eftersom det skulle krävas olika saker för att vinna tillbaka de väljarna. Förändringarna är inte statistiskt säkerställda, men minskat väljarstöd för Moderaterna generellt är säkerställt. Om man ska vinna tillbaka SD-sympatisörer måste man antingen göra en ytterligare högersväng eller öppna för samarbete med SD. För Centerväljarna gäller det motsatta: i den mån att man ska se resultatet av mätningen som en indikator så uppskattar en del av Moderatväljarna att Centerpartiet håller gränsen mot Sverigedemokraterna, och har bytt partisympati.

Annons

Det är ett nästan olösligt problem i längden, som antyder att Moderaterna kan vänta sig ytterligare intern splittring. Det tveksamma beslutet att försöka radera Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna som om det var en misslyckad epok för partiet, trots åtta år i regeringsställning, gör att det finns en falang med ”Reinfeldtmoderater” som är en tacksam målgrupp för Centerpartiet, som står dem närmare ideologiskt än Nya Gamla Moderaterna, eller vad man nu ska kalla partiet i dess nuvarande form. Eller en målgrupp för Socialdemokraterna för den delen: det finns frågor där Nya Moderaterna stod närmare S än de övriga borgerliga partierna, som till exempel arbetsmarknadsfrågor.

Oavsett mätningar ser vi den här tendensen i debatten kring regeringsbildning: Moderaterna har att förhålla sig till alternativ som tilltalar den ena falangen och avskräcker den andra. Detta riskerar att långsiktigt gröpa ur partiets väljarstöd, åtminstone så länge SD-relaterade frågor styr debatten och Moderaternas agerande i migrationsfrågor.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons