Annons

Ulf Kristersson vill bilda regering med KD

Inrikes Vid en presskonferens i riksdagen under måndagen berättade moderatledaren Ulf Kristersson att han vill bilda regering med Kristdemokraterna.
Publicerad 12 november 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Riksdagens talman Andreas Norlén och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Pontus Lundahl/TT
Riksdagens talman Andreas Norlén och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var strax före klockan 10 som Ulf Kristersson gick till talmannen för att meddela vilka partier som ska ingå i hans regeringsunderlag.

Ulf Kristersson uppgav att Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna.

Annons

– Det här är på allvar, det här är inget spel. Framför allt inget sällskapsspel. Skulle det här misslyckas totalt sett går Sverige mot ett extra val. Jag tror inte det skulle imponera på väljarna, säger Ulf Kristersson i presskonferensen som hölls på måndagsförmiddagen.

Centerpartiet och Liberalerna har tidigare sagt nej till att ingå i regeringen, då de menar att en Alliansregering blir för beroende av SD.

– Jag har noterat de mediala beskeden från Centern och Liberalerna, men på onsdag kommer det riktiga beskedet, sade Ulf Kristersson, uppger SVT.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att Centerpartiet och Liberalerna gör fel om de röstar nej till Ulf Kristersson i statsministeromröstningen.

– Jag menar att nu på onsdag har man möjlighet att välja väg och också välja vilken politik man anser vore bäst för Sverige, säger hon till pressen i riksdagen, i DN:s direktsändning.

– Det stämmer helt enkelt inte att man vid varje enskild votering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

Statsministeromröstningen kommer att ske på onsdag klockan 09.00.

–Klockan 10.30 kommer jag till kammaren meddela att jag till statsminister kommer att nominera Ulf Kristersson, säger riksdagens talman Andreas Norlén till SVT.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons