Annons

S bör ef­ter­sträva in­fly­tan­de

Krönika Måste jag välja fö­re­drar jag ett 30-procentsparti med vänner och makt än ett makt­löst 40-procentsparti.
Opinion • Publicerad 13 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns so­ci­al­de­mo­krater som kastar lys­tna blickar på eng­els­ka La­bour och Ber­nie Sanders i USA. Fullt be­grip­ligt efter­som deras fram­gångar visar att det inte finns nå­gon na­tur­lag som säger att det i dessa tider måste gå utf­ör med so­ci­al­de­mo­kra­tiska vär­der­ingar och par­tier.

Jag vet, Ber­nie Sanders är inte so­ci­al­de­mo­krat utan obe­ro­en­de, men han döljer de­fi­ni­tivt inte sina varma käns­lor för det svenska väl­färds­sam­häl­let. Och han är fram­gångs­rik. Mot alls odds blandade han sig på all­var i kampen om pre­si­dent­posten för två år se­dan, och i för­ra vec­kan blev han om­vald till se­naten med två tred­je­delar av väl­jar­kåren i ryggen. Ett re­sul­tat som för­stås får snål­vat­tnet att forsa hos alla par­ti­ak­tiva.

Annons

I Stor­bri­tan­ni­en gjorde La­bour och Je­re­my Corbyn ett långt bättre val för­ra året än mån­ga hade gissat. Det räckte inte till ett makt­skif­te, men 40 pro­cent av väl­ja­rna är med alla möj­liga mått mätt im­po­ne­ran­de.

Sanders och Corbyn re­pre­sen­terar en ra­di­kal re­to­rik och po­li­tik och det finns so­ci­al­de­mo­krater som menar att den svenska socialdemokratin bör välja sam­ma väg. Som en lo­gisk följd av det för­ordar sam­ma so­ci­al­de­mo­krater att par­tiet nu bör välja att gå i op­po­si­ti­on.

Om Ulf Kristersson får riks­dagens stöd för att bilda en rege­ring i mor­gon, lär de bli bön­hörda. I så fall lever block­po­li­tiken, Mo­de­raterna och öv­riga i al­li­ansen tar till vara den sta­bila bor­ger­liga ma­jo­ri­tet som finns om SD tas med i un­der­laget. Då kan Socialdemokraterna kon­cen­trera sig på att för­fina po­li­ti­ken och fin­slipa formen in­för valet 2022.

Det är möj­ligt, kan­ske till och med tro­ligt, att en så­dan ut­veck­ling kan bi­dra till att Socialdemokraterna svingar sig upp på 40-procentsnivån.

Själv­klart spelar stor­leken roll, en stor roll. För att på all­var på­verka sam­hälls­ut­veck­lingen be­höver Socialdemokraterna vara det do­mi­ne­ran­de väns­ter­par­ti­et, till­räck­ligt stort för att vara rel­e­vant för andra väl­ja­re.

Allt­så är det vik­tigt att vara stor, men inte till vilket pris som helst.

För det första av par­ti­his­to­riska och par­ti­ego­is­tiska skäl. För socialdemokratin är prak­tik och teo­ri två si­dor av sam­ma mynt. Par­tiet valde ti­digt möj­lig­heten att här och nu på­verka män­ni­skors var­dag före den ideo­lo­giska ren­lä­rig­heten. Kom­pro­misser och an­svars­ta­gan­de är själv­klara delar av par­tiets arvs­mas­sa.

För det andra av hän­syn till de män­ni­skor och idéer par­tiet för­sva­rar. Om block­po­li­tiken över­lever dagens tur­bu­lens och årets val slutar med att de bor­ger­liga tar hjälp av Sverigedemokraterna för att få makten, då har vi fått en his­to­risk för­skjut­ning av makten i vårt land. Då finns det en sta­bil bor­ger­lig ma­jo­ri­tet och där­med ma­jo­ri­tet för att för­ändra sam­häl­let i en rikt­ning som vi so­ci­al­de­mo­krater ogillar.

Visst, det är möj­ligt att det kan bädda för en fram­gång om fyra år, men det kan ingen sä­kert veta. Dess­utom vore det cy­niskt att av­stå från möj­lig­heten att på­verka män­ni­skors var­dag i dag i syf­te att möj­li­gen kun­na åstad­komma mer ra­di­kala för­änd­ringar nå­gon gång i fram­tiden.

Kort sagt, jag vill de­fi­ni­tivt ha ett stort so­ci­al­de­mo­kra­tiskt par­ti, men måste jag välja fö­re­drar jag ett 30-procentsparti med vänner och makt än ett makt­löst 40-procentsparti.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons