Annons

Berättelser på Wanås 2019

Kultur och Nöje Not a Single Story är titeln på nästa sommars stora utställning i Wanås skulpturpark där sju konstnärer, både svenska och internationella, medverkar.
Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Lungiswa Gqunta, här på besök på Wanås, är en av konstnärerna som medverkar. Foto: Mattias Givell
Lungiswa Gqunta, här på besök på Wanås, är en av konstnärerna som medverkar. Foto: Mattias Givell

Not a Single Story tar avstamp i författaren Chimamanda Ngozi Adiches välkända Ted Talk ”Faran med bara en enda berättelse”, där hon talar om berättelsers betydelse: ”Hur de berättas, vem som berättar dem, när de berättas, hur många olika historier som berättas, beror egentligen på makt.”

På det temat curerade Wanås Elisabeth Millqvist och Mattias Givell, som leder det konstnärliga arbetet på Wanås, en utställning i Sydafrika tidigare i år.

Annons

– När vi hade avslutat projektet i Sydafrika kände vi att det nästan fanns i titeln att det måste bli en utställning till, ett nytt kapitel, säger Elisabeth Millqvist.

I Sydafrika medverkade 25 konstnärer, på Wanås blir det sju.

Fem konstnärer är redan klara: Lungiswa Gqunta, Gunilla Klingberg & Peter Geschwind, Marcia Kure, Santiago Mostyn och Anike Joyce Sadiq och de som var med redan i första kapitlet kommer både att ta sina verk vidare och utveckla nya.

– Det blir en stor utställning som både fyller konsthallen och fortsätter ut i parken, säger Elisabeth Millqvist.

Utställningen invigs den 5 maj nästa år och visas till och med den 3 november.

Konståret börjar betydligt tidigare än så på Wanås, redan den 1 mars är det vernissage i konsthallen för en vårutställning som kommer att presenteras längre fram. Wanås konst fortsätter även sin satsning på Live Art under sommaren.

Redan nu på lördag, den 17 november klockan 14, uppmärksammas Marianne Lindberg De Geers pågående utställning Återblick i Wanås konsthall.

Då leder Elisabeth Millqvist ett samtal med Marianne Lindberg De Geer och ett tema som säkerligen kommer att beröras är föräldraskapet och de starka banden mellan föräldrar och barn som är centralt i hennes konstnärskap.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons