Annons

Höjd skatt – men sen?

Ledare Att Alliansen i Skåne höjer skatten kan ses som utmanande men är nödvändigt för att skapa utrymme för stora investeringar.
Opinion • Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Alliansen i Skåne vill höja skatten.                 Foto: Stefan Olofsson
Alliansen i Skåne vill höja skatten. Foto: Stefan Olofsson

Alliansen i Skåne villl höja skatten med 49 öre. Å andra si­dan lovar re­gi­on­råden att det blir den enda skat­te­höj­ningen un­der man­dat­pe­ri­oden.

Där­med gör de tvärt­om mot sina ställ­nings­ta­gan­den de senaste åren när S/MP-sty­ret ville höja skatten. Inte för­vånande kri­ti­serade Hen­rik Fritzon (S) för­sla­get och kallade det ose­ri­öst.

Annons

Men Alliansen litade inte på att Fritzon skulle kun­na hålla i kost­nads­ut­veck­lingen utan trodde att en skat­te­höj­ning då bara skulle för­svinna i ett ”svart hål” av ex­plo­derande kost­nader. Det ligger en hel del i den far­hå­gan, efter­som kost­naderna drog iväg okon­trol­le­rat un­der Fritzons år som högste an­sva­rige i re­gi­onen.

Nu tar Alliansen chansen att di­rekt ef­ter valet höja skatten så re­jält att det ska räcka för hela man­dat­pe­ri­oden. De bäddade för för­sla­get ge­nom att re­do­visa ka­ta­strof­siff­ror ome­del­bart när de valts.

Det var inte svårt att peka på svag­heter i ekonomin. Det fattas pengar i ba­lans­räk­ningen mot­sva­ran­de 77 pro­cent av bud­get­om­slut­ningen. De senaste åren har nätt och jämt över­skott kun­nat re­do­visas, trots hög­kon­junk­tur och stora ex­tra stats­bi­drag. Året pekar mot ett stort un­der­skott.

Dess­utom är in­ves­te­rings­be­hoven de nä­rmaste åren minst 40 mil­jarder kro­nor.

Där­för är det klokt att i nästa års bud­get pla­nera för en mil­jard i över­skott. Det mesta av de 1,4 mil­jarder som skat­te­höj­ningen ger re­ser­veras därmed för att sta­bi­li­sera ekonomin och för kommande in­ves­te­rings­be­hov.

Hela verk­sam­heten ska gås ige­nom för att kunna effektivisera. Sam­ti­digt ska pri­mär­vården ut­vecklas och di­gi­ta­li­se­ringen drivas på – en svår ba­lans­gång.

Re­gi­on Skåne har nu landets lägsta lands­tings­skatt. Där­för är det rim­ligt att höja skatten och att ta i re­jält när det görs.

Men nyc­keln till fram­gång är att den nya led­ningen lyckas ta kon­troll över kost­nads­ut­veck­lingen. Görs inte det för­svinner en mil­jard snabbt i det svarta hålet.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons