Annons

Julklappshjältarna skänker paket till behövande barn

Hässleholm Det rådde enighet i Grönängsskolans elevråd när beslut skulle tas i fall skolan skulle engagera sig i läkarmissionens ”Aktion Julklappen”. Målet i år är att samla in 50 julklappar.
Hässleholm • Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan 20 år tillbaka engagerar läkarmissionens julklapssatsning tusentals barn runtom i landet.

Aktionen består av att barnen i Sveriges skolorna ska samla ihop julklappar och skicka dessa till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som lever under svåra förhållanden. Förra året delades nästan 20 000 klappar ut varav 1521 stycken kom från Skåne.

Annons

Julklapparna får inte innehålla vad som helst. Varje present ska innehålla samma saker, bland annat pennor, block, hygienartiklar, en tablettask samt en personlig hälsning på ett vykort.

– Jag tycker man också skulle kunna ha lagt till ett gosedjur eller något så att det blir lite roligare, säger Antonia Nygren, som går i 6:an och är med i elevrådet.

Men hon har förståelse för varför allt ska vara likadant i paketen.

– Det blir orättvist om någon får något jättefint och dyrt i ett paket och någon annan bara får ett par strumpor, säger Antonia Nygren.

Läraren Benita Toxi stimulerar paketinsamlingen vart tredje år när hon har sexorna. Insamlingen engagerar dock hela skolan, från förskolan och uppåt.

– Som mest har vi fått in 108 julklappar men i år satsar vi på 50 stycken då vi började sent, säger Benita Toxi.

Tanken är inte att varje barn ska köpa ett helt paket själv men bidra med exempelvis en tandborste, tandkräm eller en handtvål. Felicia Gunnarsson Rolf, Thilda Lindgren och Antonia Nygren, samtliga från 6an, släpper varje dag ett diagram över hur mycket de fått in. För tillfället finns det ett överskott av tandborstar medan få lämnat in ritblock.

Enligt de tre tjejerna från sexan skickas paketen till barn som bor på barnhem och kanske inte får en annan julklapp.

– Vi vill hjälpa till, alla ska må bra, säger Felicia Gunnarsson Rolf.

På torsdag ska paketen slås in av skolans elevråd och senast den 17 november lämnas paketen in till en uppsamlingsplats. Därifrån fraktas paketen till länderna.

Annons

ronja.deboer@skd.se 040-660 55 00

bild 1/2
XX
Felicia Gunnarsson Rolf, Thilda Lindgren och Antonia Nygren är engagerade i elevrådet som har hand om årets Aktion Julklappen. Foto: ronja de Boer
XX
Felicia Gunnarsson Rolf, Thilda Lindgren och Antonia Nygren är engagerade i elevrådet som har hand om årets Aktion Julklappen. Foto: ronja de Boer
Ronja de BoerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons