Annons

Lockande med Nobelpristagare i en liten ask

Litteratur/recension Gunilla Wedding har läst en hel ask full med Nobelnoveller.
Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

John Steinbeck, Toni Morrison, Herta Müller och Kazuo Ishiguro har alla det gemensamt att de fått med Nobelpriset i litteratur. Nu har också Novellix samlat dem i samma ask i denna månads novellkvartettsläpp

Alla är de omslutna av guldglänsande omslag och bjuder på fängslande och sinsemellan väldigt olika läsupplevelser.

Annons

Jag läser dem i kronologisk ordning och börjar med John Steinbecks Krysantemum. Steinbeck fick Nobelpriset 1962 och Krysantemum ingår i samlingen Den långa dalen från 1943. Novellix utgåva är en nyöversättning av Alva Dahl och allt börjar i ”flanellgrå” vinterdimma över Salinasdalen och bergen.

Här skär Elisa ner vissnande krysantemumstjälkar och när en kringkörande skärslipare kommer förbi med sin vagn väcker han hennes längtan mot något annat än ett instängt kvinnoliv på landet. Återhållet och symbolladdat fångar Steinbeck Elisas längtan och också besvikelsen när inget egentligen händer,

Efter Steinbeck går jag över till Toni Morrisons Recitatif. Morrison fick Nobelpriset 1993 som första svarta kvinna någonsin och novellen är hennes enda, skriven 1983, och aldrig översatt till svenska tidigare.

I Helena Hanssons översättning kan vi nu läsa en oroande och besvärlig historia om två flickor som lär känna varandra på ett barnhem som åttaåringar och sedan träffas vid olika tillfällen längre fram i livet.

En av dem är svart och en är vit men som läsare får man aldrig veta vem som är vad och läsupplevelsen styrs av egna fördomar och felaktiga förväntningar och överraskar gång på gång. Annorlunda och tänkvärd minst sagt.

Herta Müller fick Nobelpriset 2009 och hennes bidrag till Nobelkvartetten är en essä ur samlingen Hunger och siden som kom på svenska 2011. Målande och talande beskriver hon hunger, transport av döda, Universal-butiker, abortrecept före och efter Ceausescus Rumänien.

Närmast i tiden ligger förra årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro. Han representeras i asken av novellen En familjemiddag som liksom Morrisons novell ges ut på svenska för första gången, översatt av Rose-Marie Nielsen.

I denna på till synes ganska enkla historia lurar mycket under ytan. En familjemiddag med far, son och dotter laddas med en närvaro av konflikter, av olyckor, av de förgångnas spöken och kanske till och med av ond bråd död. Trots den yttre händelselösheten läser man med stigande spänning.

Novellix har flera gånger tidigare gett ut Nobelaskar och det är fascinerande att ta del av Nobelpristagare i denna återhållna form.

Och som ersättning för ett uteblivet Nobelpris i litteratur i år är den här asken inte alls dum.

bild 1/2
Nobelnoveller. Pressbild
Nobelnoveller. Pressbild
Fakta:

BOK

Nobelnoveller

Krysantemum

Författare: John Steinbeck

Recitatif

Författare: Toni Morrison

Hunger och siden

Författare: Herta Müller

En familjemiddag

Författare: Kazuo Ishiguro

Förlag: Novellix

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons