Annons

Skapa mindre förvirring kring pensionen

Opinion Pensionsmyndigheten finns just nu på plats på flera ställen ute i landet, bland annat Malmö centralstation, för att svara på frågor om ålders- och tjänstepension.
Opinion • Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Pensionsmyndigheten finns just nu på plats på flera ställen ute i landet, bland annat Malmö centralstation, för att svara på frågor om ålders- och tjänstepension.

Det behövs. Det råder mycket förvirring och många missförstånd kring hur pensionssystemet fungerar, vilket jag får bekräftat när jag skriver om pensioner på ledarsidan. Inte sällan kommer det följdfrågor eller kommentarer om att man känner oro för sin pension eller inte upplever att man förstår systemet tillräckligt bra. Det handlar inte om att folk är dåligt pålästa: systemet är svåröverskådligt. Dessutom har många olika typer av pension utspridd på flera ställen, vilket bidrar till att man kan tappa översikten.

Annons

Balansen mellan eget ansvar och automatisering är långt ifrån idealisk. Man kan släppa allt och hoppas på det bästa. Man kan också administrera det själv och försöka gissa sig till vad som ger bäst pension. Inte heller informationsinsatsen kring konsekvenserna av personliga val och hur duktig på ekonomi man bör vara för att klara det bra är tillräcklig.

Alltså är det bra att pensionsmyndigheten gör sig synlig och tillgänglig. Kanske gör det mötet att man ställer frågorna man gått och funderat på. En möjlighet som kanske inte alla känner till är att man också kan komma in personligen på pensionsmyndigheten eller boka ett möte för personlig vägledning när och var man själv har möjlighet. Det bör fler använda sig av. Kunskap är makt, särskilt när det gäller ekonomisk trygghet.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons