Annons

Misshandlade bekant – döms till fängelse

Hässleholm • Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den ene mannen gick av bussen, den andre väntade på ett tåg. De båda männens relation till varandra var allt annat än bra, och ett bråk uppstod.

Vittnen konstaterar att man såg att den nu dömde mannen utdelade ett slag i huvudet på den målsägande, och sedan utdelade åtminstone en spark när han låg ner på marken.

Annons

Den misshandlade minns bara att han fick ett slag mot ögat. Nästa minnesbild är att han fick hjälp av två personer.

Den dömde hävdade att han först duckat för ett slag och sedan utdelat ett själv, för att slutligen putta undan mannen mot foten.

Några timmar senare pratade parterna i telefon med varandra, men båda hävdar att man själv inte varit den som ringt. Båda menar också att den andre varit hotfull under samtalet.

Tingsrätten går på berättelserna från vittnena, som är oberoende av varandra, och dömer den man som slagit och sparkats till åtta månaders fängelse för misshandel. Domen gäller dock misshandel av normalgraden och inte grov misshandel, som åklagaren hävdade.

Bedömningen bygger på att sparkarna inte gett upphov till några allvarliga skador. Dessutom kan inte rätten avgöra vem som har startat bråket.

Däremot frias mannen från åtalet om olaga hot eftersom ord står mot ord kring vem som hotade vem.

Mannen dömdes i maj 2016 till 6 månaders fängelse, och släpptes villkorligt fri den 14 augusti samma år. När det nya brottet begicks var han fortfarande på prövotid.

Det nya straffet blir nu åtta månaders fängelse, och rätten bestämmer att mannen ska stanna i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft. Tiden då han suttit häktad kommer dock att räknas av på hans fängelsetid.

Mannen ska dessutom betala skadestånd om drygt 10 000 kronor.

Efter misshandeln i april i fjol försvann han utomlands. Först i slutet av september i år kunde han häktas på Arlanda när han frivilligt återvände.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons