Annons

Otryggheten ökar i Osby

Osby • Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Rolf Paimensalo hade en händelserik och omväxlande torsdag – från möte med seniorerna på Ekebo i Osby till SPT-insatsen i samband med fotbollsmatchen mellan MFF och Chelsea i Malmö. FOTO: PETER PAULSSON
Rolf Paimensalo hade en händelserik och omväxlande torsdag – från möte med seniorerna på Ekebo i Osby till SPT-insatsen i samband med fotbollsmatchen mellan MFF och Chelsea i Malmö. FOTO: PETER PAULSSON

Slumpvis utvalda medborgare i hela lokalpolisområdet har fått svara på frågor i den senaste trygghetsmätningen. Och undersökningen visar att det finns mycket oro och stor otrygghet i Osby – trots att utsattheten är låg.

Under rubriken ”områden med så höga problem-index att de bör specialgranskas” finns Osby tätort med (Osby är i undersökningen indelat i tätorten och övriga kommunen).

Annons

Och enligt undersökningen är det fler i tätorten som blivit utsatta för brott det senaste åren. I fjol uppgav drygt 85 procent i Osby tätort att de inte utsatts för brott, i år är den siffran drygt 79 procent.

I Osby totalt (tätorten och övriga kommunen) har 81,45 procent inte utsatts för brott i år, jämfört med 84,79 procent i fjol.

Även om det har varit en viss ökning av andelen personer som blivit utsatta för brott tycker kommunpolis Rolf Paimensalo att det är anmärkningsvärt att otryggheten är så utbredd.

– 80 procent har inte drabbats av brott, ändå är otryggheten så stor. Det rimmar illa, siffrorna går inte ihop, säger han.

Vad kan du göra för att öka tryggheten?

– Det handlar inte om vad jag kan göra, det handlar om vad vi kan göra tillsammans, alla aktörer i samhället. Vi inom polisen jobbar för att öka synligheten, polisen ska synas mer i kommunen. Vi har projektet Vaksam och det tittas på om grannsamverkan kan komma igång på allvar.

Paimensalo påpekar – igen – att det är viktigt att höra av sig till polisen och anmäla brott.

– Händer det något som gör dig rädd eller otrygg, hör av dig. Anmäl. Jag tjatar om det, men det är viktigt att medborgarna hör av sig, annars kan vi inte agera. Det räcker inte att lägga ut det på Facebook och sen gnälla på att polisen inte gör något.

Paimensalo säger att medier, framförallt sociala medier, spär på oron och otryggheten. När det dessutom inträffar ett antal större händelser – skottlossning eller rån – ökar naturligtvis otryggheten.

Bland ”större genomgående problem” i Osby kommun lyfter invånarna fram bland annat skadegörelse, narkotikapåverkade personer, ungdomsgäng och buskörning.

Annons

När det handlar om ungdomsgäng säger Rolf Paimensalo att polisen har viss koll på vilka individer det handlar om.

– Det är en klick individer som vi har rätt bra koll på, vi vet åt vilket håll vi ska titta. Samtidigt måste de antingen tas på bar gärning eller så måste det finnas vittnen som kliver fram för att det ska kunna lagföras. Lagföras – eller få den hjälp som behövs om de är minderåriga.

– Ibland vet ”alla” vilka det är som gjort något, men ändå verkar det inte finnas några vittnen. Man har hört det av någon som har hört det av någon. Då är det inte lätt att lagföra de här personerna.

Avsaknaden av polisstation i Osby är väldokumenterad och omdiskuterad och polisens arbete i kommunen får också kritik i undersökningen.

Behövs det en polisstation i Osby?

– Det är väl klart att målet borde vara att ha en polisstation i varje kommun, säger Paimensalo.

FAKTA

Större genomgående problem i Osby, enligt trygghetsmätningen 2018:

Skadegörelse.

Narkotikapåverkade personer utomhus.

Annons

Bostäder som är tillhåll för alkoholister och narkotikamissbrukare.

Kvinnor som antastas.

Ungdomsgäng.

Buskörning (med bland annat moped) och bilar som kör för fort.

Rädsla för att gå ut på kvällarna.

Rädsla för specifika personer.

Oro för att åka buss/tåg.

Kritik mot polisens arbete.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons