Annons

Riskgrupper uppmanas ta vaccinet

Skåne Influensasäsongen har börjat. Det innebär att det är dags för vissa riskgrupper att vaccinera sig.
Hässleholm • Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den sjätte november var det dags för årets influensvaccinationskampanj att ta fart i Skåne. Det innebär bland annat att alla över 65 år får ett vykort i brevlådan med information och rekommendationen att vaccinera sig mot årets influensa.

Förutom äldre uppmanas gravida efter graviditetsvecka 16 och personer med diverse kroniska sjukdomar att också gå och vaccinera sig. Detta för att de tillhör riskgrupper som kan drabbas extra hårt om de blir sjuka.

Annons

– Det är än så länge väldigt lugnt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne.

– Hittills har det varit två bekräftade fall, en i oktober och en i november, det är ganska normalt, influensan brukar dra igång på riktigt om några veckor, fortsätter hon.

Förra året var det 55 procent av de som var 65 år och äldre som vaccinerade sig, men man har inte satt en siffra som mål i år.

– Vi har funderat över att ha något att sträva mot men just nu är det viktigaste i första and att få ut kunskapen, säger Eva Melander.

Det återstår att se vad för influensa det blir i år.

– Ibland drabbar det barn mer och ibland de äldre, då får vi problem inom sjukvården med behov av sjukvårdsplatser, säger Eva Melander.

Vaccinet är vältestat och välanvänt. Endast äggallergiker ska akta sig för att ta en spruta. Vaccinet innehåller nämligen små mängder äggprotein.

Ronja de BoerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons