Annons

Skånsk serietecknare ställer ut i Japan

Kultur och Nöje Fyra frågor till serietecknaren Kim W. Andersson som ställer ut i Japan.
Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Hur känns det att representera svenska serier i Japan?

- Det känns väldigt spännande! Japan är otvivelaktigt världens största serienation; här läser alla serier och det finns lika många serier som intresseområden. Så det är med mycket ödmjukhet man visar upp sina serier. Men jag tror att Åsa och jag kan visa något de inte sett förut. Den svenska seriescenen är väldigt unik, men även där sticker vi ut genom att vara mer internationellt publicerade. Det är väl därför just Åsa och jag gör den här utställningen.

Annons

Vad visar du och Åsa upp på utställningen?

- Vi visar upp ett urval från hela vårt skapande - original och trycksaker. En del är översatt till japanska. Åsa visar sina självbiografiska mangaserier om hennes erfarenheter av att leva i Japan som svensk. Jag visar upp mina skräck- och science fiction-serier som jag blivit känd för. Vi kommer även visa långfilmen Alena, som bygger på min serieroman med samma namn.

Vad är din relation till japanska serier?

- Som serieskapare tar jag inspiration från alla serienationer och alla dess unika stilar och teman, men japanska serier skulle jag säga är min främsta inspirationskälla till mina egna serier. Här finns en outtömlig skatt att gotta sig i; serier om mat och trädgårdsskötsel, men givetvis också skräck och science fiction som är de genrer jag själv skapar inom. Jag slutar aldrig förvånas över de saker jag möter när jag är i Japan, oavsett om det är serier, tecknad film eller genom att bara gå runt i nördbutikerna i Nakano. Här finns en kreativitet och ett skapande som är oerhört inspirerande.

Vad arbetar du med för serieprojekt just nu?

- Just i detta nu illustrerar jag ett rollspel, Mutant, som kommer i vår. Efter det kommer jag rita bok tre och fyra av Zombie Lars. En norsk serie som baseras på en populär tv-serie. De två första har redan kommit ut i Norge och förhoppningsvis snart i Sverige. Uppföljaren till min senaste egna bok; Astrid: Vulkanmånens Kult, är skriven och jag hoppas få chans att teckna den snart. Det är många som frågar efter den och jag själv längtar efter att få ge mig ut i rymden igen!

bild 1/4
Illustration av Åsa Ekström
Kim W. Andersson. 
Foto: Anna Thorbjörnsson
Ur Kim W. Anderssons rymdäventyr Astrid: Vulkanmånens kult.
Illustration: Kim W. Andersson
Åsa Ekström. Foto: Åsa Ekström
Illustration av Åsa Ekström
Kim W. Andersson. 
Foto: Anna Thorbjörnsson
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons