Annons

Action och samhällsdrama i bra kombination

Film/recension Widows är action och samhällsdrama i en lyckad kombination.
Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Widows. Pressbild
Widows. Pressbild

Regissören Steve McQueen (12 Years A Slave och Shame) brukar vilja ha något att säga när han talar. McQueen brukar också vara medveten om att förpackningen måste vara tilltalande för att publiken skall känna sug att ta del av innehållet.

Detta faktum är kanske tydligare än någonsin i regissörens nya film Widows. En mängd olika samhällsproblem ryms inom ramen för ett klassisk tstora-kuppen-tema (typ Ocean’s Eleven) och även om jag tycker McQueen den här gången stundtals kastar upp för många bollar i luften gillar jag filmen flera orsaker.

Annons

Kvinnorna i Widows har till exempel muskler på alla plan. De resonerar som Annie Oakley när hon i musikalen Annie Get Your Gun sjunger ”Allt du kan göra kan jag göra bättre” för Frank Butler. Allt börjar med att änkorna efter några professionella rånare som omkommer vid en stöt plötsligt står på gatan efter det att pengar försvunnit vid rånet. Allt från gangsters och ljusskygga kommunpolitiker till annat löst folk blir nu intresserade av änkorna eftersom den enas (Viola Davis) man (Liam Neeson) var spindeln i nätet när pengarna gick upp i rök.

Att tunga namn som till exempel Robert Duvall har lånat ut sig till en biroller – han är åldrande patriark i en politikerfamilj med drag av Kennedys – är också en garanti för att inte alla ingredienser av rasism, korruption, fattigdom och annat smått och gott som McQueen försöker hinna med skall slå knut på sig själv. Miljön som rör sig från Chicagos slum till lyxkvarter bidrar med tvära kast.

Det som dock ger filmen den där extra stjärnan i betyg är att karaktärerna intresserar från start och då talar jag om så väl de dominerande kvinnorna – Viola Davis, Elizabeth Debicki och Michelle Rodriguez – som de mera distanserade Liam Neeson, Colin Farrell och Robert Duvall. Widows är action och samhällsdrama i en lycklig förening.

Fakta:

FILM

Widows

Regi: Steve McQuenn

Medverkande: Viola Davis, Liam Neeson, Caarie Coon och Colin Farrell med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons