Annons

Högstadium, spårbyte och Bosnienhus

Minns du? Så här såg nyheterna ut i våra trakter för 25 år sedan.
Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Han har tjänstgjort på Greenpeace-fartyget ”Solo” och patrullerat i Ishavet för att bland annat avslöja farliga utsläpp där men även för att informera fiskare om ekologi etc. Utanför den ryska ön Novaja Zemlja förföljdes båten av ryssarna och bordades. Besättningen hamnade i rysk arrest och riskerade åtal för sina tilltag. Om sina insatser inom Greenpeace för en bättre miljö har Birgander nu berättat spännande saker vid ett möte med Göingebiologerna i Hässleholm.

I Hässleholm har också startats en kurs för handledare som ska engagera andra arbetslösa. Kursen är ett samarbete mellan SKS, Sveriges kyrkliga studieförbund och Folkhälsorådet och hålls i fritidsförvaltningens lokaler. Kursledarna Lena Walther och Ehdel Björklund har själva arbetat fram det hela men utifrån vissa direktiv. Tanken är att hitta en positiv livsstil. Åtta av tio deltagare är redan på plats, och de representerar vitt skilda yrken, varför meningen är att deras erfarenheter ska tas till vara. En enda har kommit dit genom arbetsförmedlingen, men vi hoppas på ett bättre samarbete med dem senare, säger Lena hoppfullt.

Annons

På Modulent har den första sändningen på 24 stycken Bosnien-hus färdigställts och lastats på järnvägsvagnar för vidare befordran till krisområdena i söder. I Trelleborg tar Statens räddningsverk över ansvaret, men hittills har man inte fått klartecken för vidare transporter. Totalt handlar det om 330 bostadshus, 28 servicebyggnader och 20 toaletter som beställts, varav Modulent bygger 120 bostadshus. Räddningsverket fick 31 miljoner kronor av staten, och vår order är värd 8,5 miljoner, säger man på Modulent. Husen är på 42 kvadratmeter och innehåller tre rum och kök samt är beräknade för 16 personer. Installationer för el och vatten saknas i husen som ska värmas med vedeldning.

I Hässleholm har nyproduktion av bostäder så gott som helt avstannat, och det talas om ”en byggkris helt i onödan”! Det uppges att inga nya bygglov beviljats under 1993 och att det inte finns några ansökningar liggande. Det får till följd att oron bland byggjobbare ökar och att allt fler funderar på att söka jobb i Tyskland. Statistik från SCB visar att bara fyra objekt påbörjats i L-länet under tredje kvartalet, samtliga småhus. Det behöver heller inte vara så dystert, menar länsbostadsdirektör Per-Ola Pershaf, för det finns flera miljarder som riksdagen beviljat som stimulans till byggbranschen, pengar som inte utnyttjas. Men informationen om dessa beslut har tyvärr inte nått ut till marknaden.

I Hästveda har i alla fall nya högstadieskolan kunnat invigas, sedan spaden satts i jorden i februari. Nio månader och sex miljoner kronor senare. Det nya rektorsområdet, RO 7, tar nu hand om alla elever i grundskolan, från ettor till niondeklassare. Elever bussas också från Farstorp och Ballingslöv. Frågan om en ”storskola” har stötts och blötts sedan 1957, så det är inget hafsverk som nu står klart. Alla verkade därför nöjda när de bjöds på rundvandring i lokalerna. På plats fanns givetvis Emil Nilsson, alias Mille, nu pensionär men tidigare rektor under en stor del av sitt liv. Det uppges att han särskilt beundrade skolans kemisal. Och nuvarande rektor Göran Olsson har därmed ”kunskapens nyckel” i sin hand.

Genom Göingeskogarna rullar i dessa veckor en halv mil arbetsplats! Under en sjuveckorsperiod ska det södergående spåret på stambanan bytas ut till en kostnad av omkring 80 miljoner kronor. I projektet ingår att byta spår från Sommen i Östergötland till Malmö.

bild 1/7
Emil Nilsson, alias Mille, har under en stor del av sitt liv varit rektor i Hästveda. Nu är han pensionär och får uppleva ett fullständigt högstadium i lilla Hästveda. 
Arkiv: Jörgen Ahlström
Här kommer hon fräsande genom Ishavet, Greenpeaces största fartyg Solo. Ryssarna förföljde dem och arresterade dem till slut.Arkiv: Ulf Birgander
Ulf Birgander aktiv inom Greenpeace höll ett föredrag i Göingebygdens biologiska förening, här med ordföranden Arne Gustavsson. 	Arkiv: Olle Andersson
Nu är det på gång, gänget som ska rycka upp arbetslösa ungdomar  ur sängar och tv-soffor. Tvåa och trea från vänster är kursledarna Lena Walther och Ehdel Björklund.
Arkiv:  Åke Holmberg
Här lastas de första husen på järnvägsvagnar och personal från SJ var på plats för att övervaka det hela. Arkiv: Stefan Sandström
Nyproduktion av bostäder har näst intill avstannat. Nu vill allt fler byggjobbare till Tyskland. Arkiv: Jörgen Ahlström
Rallarna håller just nu på att byta den södra stambanan inför introduktionen av X 2000-tågen. Arkiv: Helene Nordgren
Emil Nilsson, alias Mille, har under en stor del av sitt liv varit rektor i Hästveda. Nu är han pensionär och får uppleva ett fullständigt högstadium i lilla Hästveda. 
Arkiv: Jörgen Ahlström
Här kommer hon fräsande genom Ishavet, Greenpeaces största fartyg Solo. Ryssarna förföljde dem och arresterade dem till slut.Arkiv: Ulf Birgander
Torsten Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons