Annons

Liberalerna i kris efter riksdagsvalet

Inrikes Krisen efter riksdagsvalet fortsätter för Liberalerna. I SVT/Novus senaste väljarbarometer får partiet endast 3,7 procent och är den lägsta noteringen sedan Novus började med väljarbarometern 2006.
Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Jan Björklund. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
Jan Björklund. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

– Vi ser att Liberalerna har tappat, vi ser att Alliansen har gått tillbaka, och vi ser att Sverigedemokraterna har ökat sitt väljarstöd, berättar Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus till SVT.

Om det skulle bli ett extraval i Sverige ser Liberalerna att ligga risigt till - med hela 0,3 procent, under gränsen för att komma in i riksdagen efter SVT/Novus senaste mätning.  Liberalerna är det parti som helt säkert har tappat väljare efter riksdagsvalet enligt den senaste valbarometern från SVT/Novus - även Miljöpartiet ligger farligt till på 4,3 procent.

Annons

Däremot har är Sverigedemokraterna det parti som vunnit nya väljare.

– Sverigedemokraterna har en tacksam sits just nu. När de framstår som i princip det kanske enda och i vart fall tydligaste oppositionspartiet så vinner de på politisk instabilitet och politisk obeslutsamhet, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Vidare visar SVT/Novus valbarometer att Alliansen som helhet har tappat mot de rödgröna, vars försprång påminner om nivån i riksdagsvalet 2014 - där de rödgröna vann med 4,4 procentenheter.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons