Annons

”Polisen måste ha en fast punkt i Osby”

Osby • Publicerad 17 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Både kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) och blivande kommunalrådet (?) Niklas Larsson (C) har lyft frågan vid flera olika tillfällen.

Bland annat har Bjerstedt Hansen i ett debattinlägg i Norra Skåne skrivit: ”Närhet till en polisstation gör människor tryggare, oavsett hur stor eller liten den statistiska risken att bli utsatt för ett brott är. Jag kan inte förstå att polisen inte vill ha en polisstation i Osby kommun.

Annons

Polisens främsta uppgift är att skapa trygghet och upprätthålla ordningen i samhället. Att polisen har resurser nog att lyckas med detta är en av de viktigaste förutsättningarna för ett demokratiskt samhälles överlevnad och utveckling.”

Niklas Larsson håller med Bjerstedt Hansen.

– Polisen måste satsa på att vara i Osby kommun, säger han.

Samtidigt menar Larsson att kommunledningen har en bra relation och positiv dialog med polisen. Situationen har förbättrats sedan Osby på nytt blev en del av den skånska polisgemenskapen och flyttade ”hem” från Ljungby till Hässleholms lokalpolisområde.

– Det krävs att polisen och kommunen och de övriga aktörerna i samhället arbetar tillsammans. Och vi har en bra dialog med polisen, säger han.

Kommunpolisen Rolf Paimensalo sa till Norra Skåne i torsdags att polisen försöker vara mer synlig och har en del projekt på gång för att öka tryggheten. Han menade också att ”det är väl klart att målet borde vara att ha en polisstation i varje kommun”.

– Det är bara att instämma i det mesta Rolf Paimensalo sa i torsdagens artikel, säger Larsson.

Samtidigt som otryggheten i kommunen ökar är det förhållandevis få som faktiskt utsätts för brott. Niklas Larsson konstaterar också att siffrorna visar att det inte finns så stor anledning att känna sig otrygg i Osby kommun (enligt undersökningen har 80 procent inte drabbats av något brott), men Larsson pekar samtidigt på ett antal uppmärksammade händelser den senaste tiden.

– Skottlossning, ett dödsfall som utreds som misstänkt mord, rånet mot macken och rån mot en äldre person – det är händelser som ändå visar att polisen måste satsa på att vara i Osby kommun. Och vårt intryck är att polisen vill vara mer synlig i Osby.

Tror du Osby får en polisstation igen?

– Vi kommer att fortsätta driva frågan. Och jag tror vi ska kunna ordna så vi får en polisstation i Osby igen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons