Annons

Främmande frukter frodas

Reportage När Karl Fredrik Gustafsson från Örebro, flyttade till Österlen tyckte han det var exotiskt odlingsmässigt. Tidigare var han florist åt bland annat norska kungahuset och Petter Stordalen. Nu driver han butiken Karl Fredrik på Eklaholm, där främmande frukter frodas tillsammans med antika och nya ting från hela världen.
Publicerad 18 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För ett par veckor sedan gjorde vi ett reportage om Karl Fredrik Gustafssons och hans sambo Petter Kjelléns hem, nu har turen kommit till verksamheten.

Annons

I det forna kostallet finns inredningssaker. Det är en blandning av nytt, antikt och vintage. Butiken sträcker sig till ”Magasinet” som är inrymt i en gigantisk lada. Karl Fredrik sätter på Edith Piaf på högsta volym medan vi undersöker allt kul som finns. Där är ett zinkbadkar från gamla Österrike/Ungern, en schäslong från mitten av 1800-talet och mycket, mycket annat. Men hur började allt då?

Tidigare jobbade han som florist i Örebro. Under den tiden fick han chansen att göra dekorationer till norska kungahuset, vilket i sin tur ledde till jobb hos Petter Stordalen. Även nu efterfrågas hans tjänster vid högtidliga tillfällen. Senast var vid mötet FN:s säkerhetsråd hade i Backåkra. Där kreerade han en fem meter lång bordsdekoration.

Om växtsäsongen är på nedgång är det full rulle i butiken under hösten. Den är öppen till den sjätte januari och däremellan går evenemanget Österlen Lyser, av stapeln. Då bjuds på varm äppelmust. Sedan kommer adventstiden med glöggprovningar.

Annons

bild 1/3
Foto: Claes Hall
Karl Fredrik på Eklaholm visar sin affär. Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall
Karl Fredrik på Eklaholm visar sin affär. Foto: Claes Hall
Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons