Annons

En riktigt mesig Nobelkompromiss

Krönika Ja, vad ska man säga?
Publicerad 19 november 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Gunilla Wedding. Foto: Ralph Bretzer
Gunilla Wedding. Foto: Ralph Bretzer

Ja, vad ska man säga? Svenska Akademie-karusellen snurrar vidare och frågan är om det är på gott eller ont denna gång. Enligt ett pressmeddelande på Akademiens hemsida har man nu, i samråd med Nobelstiftelsen, beslutat att bilda en speciell Nobelkommitté inför arbetet med Nobelpristagaren i litteratur 2019 och 2020. Denna kommitté ska bestå av tio personer, fem ledamöter från Svenska Akademien och fem externa sakkunniga.

De fem akademiledamöterna blir Per Wästberg (också kommitténs ordförande), Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson och Jesper Svenbro. De fem sakkunniga är en intressant och blandad skara – de två litteraturkritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist, författarna Kristoffer Leandoer och Gunbritt Sundström och så översättaren Henrik Petersen.

Annons

En riktigt mesig kompromisslösning är min spontana reaktion. Enligt SVT har Nobelstiftelsen tidigare riktat krav mot Svenska Akademien att man ska tillsätta en kommitté för Nobelpriset med medlemmar som inte varit inblandade i vårens kriser. Nu blir resultatet fifty-fifty – hälften inblandade och hälften oinblandade. Och detta i ett läge när krisen för Svenska Akademien inte på något sätt är över. Visst, man har två nya och intressanta ledamöter på gång för inval men samtidigt hade man för drygt en vecka sedan ytterligare ett avhopp när Jayne Svenungsson lämnade och Katarina Frostensons vara eller inte vara verkar än så länge långt ifrån en lösning.

Och att exempelvis Horace Engdahl, som definitivt befunnits sig i konfliktens och krisen centrum, ingår i den nya kommittén känns så långt från konstruktivt och oinblandat som man kan komma. Det enda hedervärda i det här läget hade varit att, åtminstone tillfälligt, tillsätta en Nobel kommitté som på riktigt är helt oberoende. Nu blir det dessutom en rejäl könsobalans i gruppen eftersom Svenska Akademien inte har så många kvinnor kvar som längre som kan ingå ...

Vad gäller de externa sakkunnig känns det omöjligt att tycka något mer än att det verkar vara en bra grupp sett utifrån deras olika kompetenser och även åldrar. Huruvida alla har tackat ja verkar än så länge osäkert men SVT:s Kulturnyheterna har i skrivande stund positiva uttalanden från så väl Rebecka Kärde som Kristoffer Leandoer i alla fall.

Frågan är förstås hur länge den här kommittén kommer att fungera? När de första avhoppen från den kommer?

Krisen i Svenska Akademien har visat sig vare en riktigt never ending story och jag har tidigare skrivit att det bästa vore om alla lämnade de ömkliga resterna som återstår och att den byggdes upp helt och hållet på nytt. Först då skulle den kunna göra ett bra och trovärdigt Nobelpristagararbete som inte skadar priset som sådant. Det står jag fortfarande fast vid, oavsett hur bra externa personer man tillsätter för att fräscha upp det gamla unkna.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons