Ia Karlsson från Vitamölla på Österlen ställer ut i Vita skolan i Broby med start onsdagen den 21 november. FOTO: SUSANNE GÄRE
Trots att Ia Karlsson bor 150 meter från havet märks inte det i hennes tavlor. Där förekommer mest hus, lador och hästar. FOTO: SUSANNE GÄRE

Färgstarkt i Vita skolan

broby Ia Karlsson har vernissage idag på Vita Skolan i Broby mellan klockan 16 och 18. Hennes tavlor speglar färgstarkt stämningen på Österlen, det speciella ljuset, åkrar, lador och hästar ...

– Jag är mest intresserad av färg, berättar Ia Karlsson. Motivet är ovidkommande, men jag sätter en färgklick så får det bli vad det blir, ett slags färgbygge.
Vi träffas när Ia Karlsson och hennes man Hasse håller på att sätta upp tavlorna på Vita skolan.
– Jag målar bilder i alla storlekar och i alla färger, säger hon.
Hon köpte en häst när hennes pojkar var små och den hästen fick tjäna in sitt levebröd genom att sitta modell. Ia Karlsson målar i akrylfärg på franskt handgjort papper, Arches. Men hon målar också på MDF, en slags platta som finns i olika tjocklekar.
– Måleri är ett slitgöra som för min del kräver mycket lugn och ro. En bild faller inte ned från planeten Mars när det är fullmåne, den tar sin tid att få till.
Ia Karlsson gick på konstfack i Stockholm 1979-1983. Där träffade hon sin man Hasse, som också är konstnär.
De bodde efter utbildningen i Kungsbacka, dit ett helt gäng konstvänner och även Ias bror flyttade, men priserna steg på bostäderna hela tiden.
– Vi hade inte möjlighet att köpa ett så stort hus som vi behövde, berättar Ia.
Så fick de napp på ett stort hus på Österlen, i Vitemölla. Det rymde både ateljé till Ia och Hasse plus lite till.
– Både Hasse och jag har vana vid att bo i fiskeläge i Halland, så den omställningen var inte speciellt svår, däremot var det sorgligt att flytta ifrån Kungsbacka och alla vänner.
Familjen Karlsson hade planer på att återvände till Kungsbacka och stod i bostadskö där i 25 år. Men de blev kvar i Vitemölla och är nu förankrade där.
Ia Karlsson tycker det är spännande att ställa ut i Broby. Hon har en lång lista på platser där hon ställt ut under årens lopp och hon deltar återkommande i konstrundan på Österlen. En annan tradition är att varje år ställa ut tillsammans med maken i Simrishamn på konstmuseet Gösta Werner och Havet.
– Det är roligt att upptäcka en ny värld och ställa ut på olika platser. Jag tycker om att möta folk och visa mina bilder. Mitt yrkesliv är ju inte så socialt, så det blir ett avbrott i mitt arbete i ateljén när jag får komma ut till nya orter.
– Jag älskar att träffa folk och jag är nyfiken på nya platser och nya människor.
Ia Karlsson är medlem i ÖSKG, Östra Skånes konstnärsgrupp. Utställningen pågår till den 8 december.
Susanne Gäre