Annons

Chockbeskedet tog luften ur personalen

Hässleholm – Luften gick ur oss. Vad ska vi göra när de uttjänta lokalerna inte kan utnyttjas längre?
Hässleholm • Publicerad 21 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Plötsligt har mattan ryckts undan för personalen på Hässleholms sjukhus, som trott att nybygget var spikat. Nu är det oklart när det blir.                                                                                                Arkivbild
Plötsligt har mattan ryckts undan för personalen på Hässleholms sjukhus, som trott att nybygget var spikat. Nu är det oklart när det blir. Arkivbild

Det är en av många frågor och kommentarer från flera på Hässleholms sjukhus, sedan det blev känt att den kvarts miljard som fanns angiven i långtidsplanen för om- och tillbyggnaden av ortopeden är struken i alliansens budgetförslag för Region Skåne kommande år.

Det är klarlagt att lokalerna från 50- och 60-talet inte håller så många år till.

Annons

Mycket är slitet och trångt men personalen håller ångan uppe med vissheten om att nya och moderna lokaler ska byggas inom några år.

De signalerna har de ansvariga politikerna sänt ut i flera år.

– I dag sjönk arbetsmoralen i botten, säger en anställd. Vi har varit vid mållinjen flera gånger tidigare. Ska vi missa målet ännu en gång? suckar den anställde, som vill vara anonym.

Avloppssystemet är uttjänt och ventilationssystemet fungerar dåligt. Operationssalarna är för små för att ta emot 4 000 patienter årligen. Trots det klarar ortopeden att ligga i den nationella toppen inom ortopedin.

Ska verksamheten och forskningen utvecklas krävs nya och moderna lokaler. Det är klarlagt.

Regionrådet Per Einarsson (KD) har som ledamot i sjukvårdsnämnd Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) kämpat länge för att Hässleholms sjukhus ska prioriteras.

Nu sitter han i regionstyrelsen och är en del av den budget som alliansen har presenterat.

– Eftersom lokalerna är uttjänta inom de närmaste åren är vi tvingade att göra något i Hässleholm, som ligger i framkant inom ortopedin, säger han.

Annars skjuter man bort en del av Region Skånes flaggskepp, menar Per Einarsson.

Den utredning som pågår och som ska klarlägga vad som krävs för ett nybygge och vad det kostar i Hässleholm ska presenteras första kvartalet nästa år.

Annons

Visionen har hittills varit att spaden ska sättas i jorden senast 2020-21.

Men det tror inte Per Einarsson är realistiskt.

– Det är däremot viktigt att ta steget så att utbyggnaden inte fördröjs för länge. Hässleholm ligger självklart högt i prioriteringen, säger Per Einarsson.

I budgetförslaget finns investeringar för 38 miljarder med för redan beslutade objekt. Nödvändiga objekt för nästan lika mycket till behövs, men vart och ett av dessa ska noga utvärderas innan, eller om de lyfts in i budgeten.

– Utredningen, eller programförklaringen, ska vara underlag för projekteringen. Det är viktigt att vi satsar på de mindre sjukhusen, särskilt här i nordost, anser Per Einarsson.

När ni ställs inför prioriteringar av investeringar framöver, hur tänker du då agera för sjukhuset i Hässleholm?

– Jag ger mig inte där. Hässleholm är prioriterat och behöver nya lokaler, men vi kan inte sätta ut ett exakt år när det ska byggas förrän alla uppgifter finns på bordet. Det enda vi vet är att det inte får ta för många år, säger Per Einarsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons