Annons

Fleråriga effekter väntar efter sommarens torka

På landet Kraftigt försämrad likviditet för många lantbrukare och fortsatt foderbrist är bara några av de effekter som dröjer sig kvar efter sommarens torka.
Eslöv • Publicerad 21 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

LRF:s rapport Lantbrukets lönsamhet tilldrog sig särskilt intresse när den presenterades för några veckor sedan, med tanke på den gångna sommarens extrema torka. Och som väntat var det ingen munter läsning.

– Rapporten visar en väldigt alarmerande situation. Vi har inte sett så här svaga resultat på många år i våra mätningar. Tittar man generellt i landet så har spannmålsskörden minskat med mellan 30 och 40 procent och vi har stor grovfoderbrist, säger Christine Andersson.

Annons

Variationer går även att se mellan olika produktionsslag.

– In i nästa år kommer vi fortsätta ha höga foderpriser och den försämrade likviditeten kommer ge sig till känna även då. För att återhämta lager tror jag vi behöver komma in i 2020 för att de ska rätta till sig. Plus att många har fått ett ekonomiskt tapp som man inte kan ta igen på bara ett par år. Det som drabbar hårdast tror jag är den försämrade likviditeten som gör att man kanske inte har råd att köpa foder till djuren eller har svårigheter med amorteringar och arrenden.

– Det är självklart väldigt svårt att förbereda sig på ett år som detta, men jag tror det är viktigt att tänka framåt och göra vad man kan. Det man kan försöka jobba med ännu mer är att skaffa sig en buffert, kanske bygga upp ett lager med grovfoder och halm i den mån det är möjligt. Om man exempelvis blir erbjuden ett extra arrende kan det vara värt att överväga att ta det även om man egentligen inte behöver det.

bild 1/2
Växtodlingsföretagen drabbades allra värst av den torra sommaren visar LRF:s rapport Lantbrukets lönsamhet.
Christine Andersson, konsult på LRF.
Växtodlingsföretagen drabbades allra värst av den torra sommaren visar LRF:s rapport Lantbrukets lönsamhet.
Christine Andersson, konsult på LRF.
Fakta:

Ökade produktionskostnader

Jakob HydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons