Annons

Ikea sparar bort 7 500 tjänster

Nyheter Ikea möblerar om rejält i sin organisation vilket innebär att 7 500 jobb försvinner globalt. I Sverige slår det hårdast mot Älmhult, Malmö och Helsingborg.
Publicerad 21 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Bakgrunden till det nya varslet är att Ikea lägger om mycket av sin handel från de traditionella butikerna till e-handel. Det innebär att 7 500 tjänster rationaliseras bort globalt, och cirka 650 av dem är i Sverige (250 i Helsingborg, 22o i Malmö, 100 i Älmhult och cirka 80 i övriga Sverige).

– Ikea har växt bra de senaste åren, men vi måste ta höjd för de förändringar som sker i världen inom detaljhandeln som förändras snabbare än någonsin och där kunder över hela världen snabbt ändrar beteende, säger Jesper Brodin, global koncernchef för Ingka som driver 367 av världens 422 Ikea-varuhus, till 8till5.

Annons

Samtidigt som det här varslet läggs så räknar Ikea med att skapa 11 500 nya jobb globalt inom den närmaste tvåårsperioden. Dessa jobb kommer att skapas genom utvecklad digitalisering, hemleveranser, servicetjänster och citybutiker.

– Vi investerar i de möjligheter som finns i det digitala mötet 24 timmar om dygnet, i ett bättre serviceerbjudande och att finnas fysiskt inne i städerna, säger Jesper Brodin.

Varslet är det andra på kort tid inom Ikea. Under våren sades drygt 100 anställda upp vid kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons