Annons

Högt tryck på hjälp mot spelberoende

Hässleholm Tabubelagt och ett stort samhällsproblem. Så säger Mikael Forsberg på Spelberoendes förening om det ökande spelberoendet. Inte minst i Hässleholm är behovet stort och nu utökar föreningen sin verksamhet.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I närmare två års tid har Spelberoendes förening funnits på plats i Hässleholm och hållit regelbundna mötet i det gula huset på Östergatan.

Att behovet hjälp är stort har varit tydligt sedan start och nyligen började föreningen hålla öppna möten varje vecka istället för varannan.

Annons

– Trycket ökar mer och mer, det kommer nya hjälpsökande varje vecka, berättar Mikael Forsberg när han tar emot i möteslokalen.

Hit kan både spelberoende och deras anhöriga komma på onsdagskvällarna för att få stöd och hjälp genom samtal.

Enligt Mikael Forsberg brukar det vara mellan 13 och 15 deltagare på de öppna mötena.

Han har själv en bakgrund som spelberoende och arbetar sedan tre år tillbaka som rådgivare l föreningen.

Men det beroende han själv brottades med ser på många sätt annorlunda ut jämfört med det spelberoende som han ser breda ut sig i dag.

– Spelare i dag är mer ensamma och introverta. Förr var spelaren en festprisse som satt och spelade på krogar och dansställen, men nu går det att dra sig undan med mobilen, säger Mikael Forsberg och fortsätter:

– De som söker hjälp mår psykiskt mycket sämre än för fem år sedan.

Lättillgängligheten och spelsajternas aggressiva marknadsföring, menar han bidrar till att fallet blir hårdare och går snabbare än förr.

– Man har en smartphone som gör att man kan spela dygnet runt. Det är helt enkelt för lätt.

Bland de som kommer på mötena finns det både personer som spelat i flera år och de som fastnat snabbare. Konsekvenserna varierar; vissa klarar sig undan skulder, medan andra blir skyldiga mångmiljonbelopp. Att spelandet får så långtgående följder som kriminalitet, fällande domar och fängelsestraff är inte ovanligt. Pengar är bränslet och beroendet är starkt, förklarar Mikael Forsberg.

Annons

– Man vet att man gör många illa, men beroendet tar över.

Han trycker på att anhöriga också har ett stort behov av stöd och understryker att de också är välkomna på onsdagsmötena.

– Den första gången som en anhörig följer med på möte är det ofta för den beroendes skull, men sedan kommer de för sin egen.

Är man anhörig tycker han att man framförallt ska stötta just genom att följa med på möten, men absolut inte låna ut pengar.

– Om man går in och löser en skuld är risken stor att den beroende lånar mer och hoppas vinna. Då är det bättre att stötta och prata, förklarar han och tillägger:

– Lever man tillsammans kan det vara en bra idé att ta över ekonomin och spärra den beroendes bank-id.

För egen del har han varit spelfri i fem år.

– Det var en tuff resa, men man mår bättre dag för dag. Jag blev påkommen med att ha tagit lån i smyg och insåg att jag inte kunde leva ett liv i lögner. Man blir aldrig frisk, men man kan lära sig att hantera sitt beroende.

bild 1/2
Föreningen håller sina möten i den gula villan på Östergatan. foto: louise sillén herzegh
Spelberoendes förening har funnits i Hässleholm sedan början av 2017 och rådgivare Mikael Forsberg ser ett växande behov av hjälp. Numera hålls det öppna möten varje vecka. foto: louise sillén herzegh
Föreningen håller sina möten i den gula villan på Östergatan. foto: louise sillén herzegh
Spelberoendes förening har funnits i Hässleholm sedan början av 2017 och rådgivare Mikael Forsberg ser ett växande behov av hjälp. Numera hålls det öppna möten varje vecka. foto: louise sillén herzegh
Louise Sillén Herzegh louise.sillen-herzegh@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons