Annons

Julstämningen infann sig när Skånejul drog igång

Hässleholm När Skånejul slog upp portarna för årets fyra juliga mässdagar, kändes en mulen torsdag i november som dagen före julafton.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Busslaster och bilar som följt vägen genom stan snitslad med julkärvar rullade in till Hässleholmsgården. Lokalt hantverk och finfina delikatesser samsas om platsen i dagarna fyra.

Mellan de klassiska huskropparna träffar tidningen Agneta Andersson, Christina Rundquist, Inger Persson och Yvonne Thorsheim. Fyra damer från Malmötrakten på god väg in i julstämningen.

Annons

– Jag var här i fjol och tyckte att det var så trevligt, berättar Inger Persson.

Men vårt möte blir i kortaste laget.

– Vi har fem tjejer till som där inne, säger Agneta Andersson och pekar mot kaféavdelningen som inryms i ett av husen.

I matladan tätnar det med folk i takt med att timmarna går. Pensionärerna får sällskap av familjer och ett och annat yngre par.

På ett fårskinn sitter Sigfrid Gullbrandson, medan mamma håller igång affärsverksamheten. Men det betyder att man får hänga med mormor Carina Eneroth.

– När de spelade musik, det var det bästa, säger Sigfrid.

Livemusik med jultema, ett av mässans många inslag.

Mormor Carina hade ännu inte fyndat något när tidningen kom förbi.

– Inte än, men lite ost blir det nog, säger hon.

Efter att ha provat senap, ostkaka, honung och mycket annat lokalproducerat var det tid att också ta sig för tidningens reporter att ta sig an lite hantverk.

Annons

– Det här är vår första julmässa för i år, men det är nog tionde året vi är här, berättar Anne-Marie Jönsson.

Tillsammans med dottern Maria Jönsson erbjuder de pilflätade korgar och både virkade och flätade produkter till besökarna. Just denna julmässa är deras favorit, vilket inte minst beror på de höga kraven på utställarna och den goda stämningen bland hantverkarna.

Hur är det med julstämningen?

– Den börjar komma fram nu, säger Maria Jönsson.

Skånejul är ett återkommande evenemang som lockar hundratalet utställare och otaliga besökare. I år är det 39:e gången mässan hålls.

Något mattat intresse gick inte att se denna upplaga. Nog är det är något visst med jul på skånska.

bild 1/4
– Brian Laudrup (legendarisk dansk fotbollsspelare reds. anm.) åt en sån här i veckan, sa Peter Grüner och sålde ytterligare en pressylta.FOTO: Adrian Ericson
Maria och Anne-Marie Jönsson  hittade julkänslan och sken ikapp. FOTO: Adrian Ericson
Malmöiterna Agneta Andersson, Christina Rundquist, Inger Persson och Yvonne Thorsheim var på juläventyr i Hässleholm. FOTO: Adrian Ericson
Sigfrid Gullbrandson och mormor Carina Eneroth höll till i matladan. FOTO: Adrian Ericson
– Brian Laudrup (legendarisk dansk fotbollsspelare reds. anm.) åt en sån här i veckan, sa Peter Grüner och sålde ytterligare en pressylta.FOTO: Adrian Ericson
Maria och Anne-Marie Jönsson  hittade julkänslan och sken ikapp. FOTO: Adrian Ericson
Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons