Annons

En aktiv revyprofil vässar formen

Osby • Publicerad 24 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Vi börjar med det Anna-Karin kallar världens mest fantastiska jobb. Hon är hälsohandledare och driver Osby Aktivcenter (tillsammans med sambon Olle, som äger och har byggt upp verksamheten).

– Jag har alltid tränat, säger Anna-Karin, som spelade fotboll i runt 20 år och har tränat styrketräning sedan tonåren.

Annons

Hon menar att fysisk och psykisk hälsa hänger ihop och genom åren har hon utbildat sig för att även kunna hjälpa sina kunder med det själsliga måendet.

– När någon kommer hit för att börja träna handlar det nästan alltid om att de vill ha en positiv förändring. Och för att få till stånd en förändring krävs alla bitar; fysisk träning, själsligt välmående, rätt kost – allt hänger ihop, säger hon.

Samtidigt som hon inte har några planer på att sluta hjälpa folk med den fysiska träningen ser hon utvecklingsmöjligheter för verksamheten när det gäller den mentala träningen.

– Prestationspsykologi och mental träning är något jag kommer att utveckla över tid. Och det är ju inte bara användbart inom idrotten, utan inom många områden.

Känner du press på dig att du måste må bra?

– Nej. Jag mår bra, jag är nöjd med tillvaron och känner att jag är på rätt plats. Men jag känner ingen press.

– Jag har en grundhälsa och jag måste givetvis ha en trovärdighet. Men det hade varit bedrövligt att gå omkring och försöka vara perfekt. Det kan mycket väl finnas småkakor eller en påse ostbågar i min kundvagn.

Om vi tittar på samhället i stort, hur mår vi?

– Jag vill inte låta som en gammal tant och säga att det var bättre förr, för allt var verkligen inte bättre förr. Men det var mer naturligt att röra sig förr, nu kommer utredning efter utredning som visar att vi mår sämre.

– Och det är olyckligt att välmåendet har blivit en klassfråga, det ska inte hänga ihop med storleken på plånboken. Personer som har det svårt på andra sätt har ofta även sämre fysisk hälsa. Som sagt, det där hänger ihop.

Annons

Anna-Karin har även en del synpunkter på ungdomars kostvanor.

– Alltså, ibland ser man hur många ungdomar som helst köpa en energidryck och ett choklad till lunch istället för att äta den lagade maten i skolan. Choklad eller godis eller kakor, det är ju lyxfika en helg, inte något man äter till lunch!

Vi lämnar Anna-Karins yrke och går över till ”världens mest fantastiska hobby”.

– Jag blir glad bara jag tänker på det, säger Anna-Karin – och det är Osbyrevyn hon pratar om.

Hon är med i den prisade ensemblen som just nu laddar för premiären av Helt Sanslöst på nyårsafton.

– Jag har alltid sjungit. När jag började jobba i Osby 1989 hade jag en arbetskamrat som frågade om jag ville vara med och spela revy i Sibbhult. Och sen var jag med och spelade i Sibbhult i 13 år, berättar Anna-Karin.

Efter drygt tio års uppehåll från skådespelandet fick hon ett samtal från Lars Magnusson (Osbyrevyns frontfigur tillsammans med Jessica Persson) – och de senaste åren har hon stått på scenen på Borgen.

Vad är det som är så roligt med att spela revy?

– Det är skitkul att stå på scen. Och den här ensemblen vi har nu, vi har otroligt roligt tillsammans och trivs ihop. Så det är ju inte bara de där två timmarna man står på scen, utan det är hela resan dit också. Jag har turen att ha ett jobb som gör det möjligt för mig att satsa i stort sett hundra procent på revyn när vi repar och spelar, säger Anna-Karin.

Den populära Osbyrevyn har bland annat prisats nationellt med dubbla SM-guld.

Annons

– När vi vann SM-guld ... det var en helt overklig känsla. Jag är så stolt över att få vara en del av detta och jag kände sådan glädje för Lasse och Jessica, jag vet hur hårt de har jobbat.

Anna-Karin skrattar till och säger:

– Håret reser sig på armarna när jag tänker tillbaka på när de sa ”och vinnaren är ...” Den känslan ska man inte förringa.

VÄLMÅENDE/Anna-Karins 3 tips:

1) Hellre nästan rätt än helt fel.

Allt behöver inte vara perfekt, det är omöjligt. Om vi tittar i kundvagnen – försök handla och äta nyttigt, men det gör inget om det slinker ner en påse ostbågar ibland.

2) Ha roligt!

Det gäller allt, men framförallt träningen. Hitta något som du tycker är kul.

3) Glöm inte bort att njuta.

Det finns för många måsten och pekpinnar i livet, för mycket tvång.

Annons

FAKTA/Anna-Karin

Namn: Anna-Karin Lennartsson.

Ålder: 53.

Bor: Osby (född och uppvuxen i Sösdala, bodde sedan flera år i Hässleholm).

Familj: Sambon Olle. Vuxna dottern Julia, 14-årige sonen Moltas.

Yrke: Hälsohandledare, driver Osby Aktivcenter. Socialarbetare från början, jobbade i 18 år på Björkängens behandlingshem.

Fritidsintressen: Spela revy. Familjen och fotboll. Dottern spelar i Dösjöbro och sonen i IFK Osby. Så jag tittar mycket på fotboll.

Så tar jag mitt kaffe: Med mjölk.

bild 1/5
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Anna-Karin Lennartsson.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons