Annons

”Ingen drömbudget för någon av oss”

Osby Marginella skillnader i blockens budgetförslag.
Osby • Publicerad 24 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

På måndag redovisas de tre förslag som finns till budget för 2019 i kommunfullmäktige.

Alliansen förespråkar att resultatet ska uppgå till minst en procent av skatter och bidrag. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 7,8 miljoner kronor.

Annons

S-gruppen vill däremot se ett resultat 2019 till minst 0,1 procent av skatter och bidrag. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 0,8 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna vill se ett resultat på minst 0,4 procent. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 2,8 miljoner kronor.

Mest pengar, nästan hälften av kommunens budget på närmare 800 miljoner för 2019, går till nämnden för barn och utbildning. Där finns en politisk skillnad på hur mycket mer pengar politikerna anser att nämnden ska få. Alliansen vill skjuta till 6 miljoner kronor, S-gruppen 8,5 miljoner kronor och Sverigedemokraterna 7 miljoner kronor.

Men alla partier prioriterar lika och vill lägga mest pengar på barn- och utbildningsnämnden och hälsa och välfärd.

– Det här är ingen drömbudget för någon av oss, säger kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) och fortsätter:

– Intäkterna ökar inte som tidigare och kostnaderna ökar. Därför har vi valt att lägga resultatet så lågt som möjligt för att slippa göra nedskärningar.

– Vi hade önskat ett högre resultat och mer pengar att lägga ut, men det går inte i den aktuella situationen, säger hon.

– När det i maj månad stod klart att pengar måste sparas bromsade vi upp. Vi tog tag i det direkt och de åtgärder vi då vidtog kommer att få effekt under hela 2019, säger Niklas Larsson (C).

Osby kommun står inför stora investeringar de närmaste åren. Förskolan i Örkened och den nya matsalen till Örkenedsskolan är påbörjade. Bygge av en ny förskola ska även påbörjas i Osby. I investeringsbudgeten för 2019 anslås 20 miljoner kronor till matsalen, 72 miljoner till förskolan och 40 miljoner kronor till förskolan i Osby tätort.

– Det visar sig att allt det som byggdes på 70-talet nu kraschar samtidigt, säger Marika Bjerstedt Hansen (S).

Annons

– Men vi är i kommunstyrelsen helt överens om hur vi vill investera. Vi har under hela mandatperioden diskuterat hur vi ska lösa de här utmaningarna och vi är alla rätt nöjda med att vi är överens om hur vi ska investera runt 200 miljoner kronor, tillägger hon.

Kommunfullmäktige på måndag kommer alltså till stor del handla om budgeten för den närmaste framtiden. Även allmänheten får en chans att ställa frågor om budgeten under punkt sju på dagordningen: Allmänhetens frågestund. Den inleds med en presentation av de tre budgetförslagen och allmänheten ges tillfälle att ställa frågor till de förtroendevalda om kommunens budget 2019 samt flerårsplanen 2020-2021. Frågestunden pågår högst en timme.

bild 1/2
Niklas Larsson (C) blir som väntat ny ordförande i kommunstyrelsen efter beslut i kommunfullmäktige. 	       Foto: arkiv
Marika Bjerstedt Hansen (S).
Niklas Larsson (C) blir som väntat ny ordförande i kommunstyrelsen efter beslut i kommunfullmäktige. 	       Foto: arkiv
Marika Bjerstedt Hansen (S).
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons