Annons

58-årings sparpengar försvann i USA-fond

Östra Göinge • Publicerad 25 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har redan haft uppe ärendet och kommit fram till att Malmöföretaget har ägnat sig åt vårdslös rådgivning och bör ersätta mannen, som är bosatt i Östra Göinge kommun.

Det var under 2015 som 58-åringen fick hembesök av en rådgivare från Malmöföretaget. Han förfogade över 300 000 kronor, vilket enligt stämningsansökan var merparten av mannens besparingar.

Annons

200 000 kronor placerades i en skogsfond, medan 100 000 skulle gå till det amerikanska projektet.

Enligt mannen fick han aldrig någon information om att det skulle uppstå dubbla avgifter.

Dels 16 308 kronor för att ta ut pengarna från en tidigare placering, dels knappt 14 300 för att gå med i USA Blue Chips Portfolio X.

Följden blev att endast 85 700 kronor kunde placeras i det amerikanska alternativet.

Under våren 2015-2017 försökte göingen utan framgång få kontakt med Malmöföretaget vid ett flertal tillfällen.

Sommaren 2017 fick han ett brev från USA Blue Chips Portfolio X, som förklarade att löptiden hade gått ut och att värdet på placeringen var noll kronor.

Mannen blev upprörd och både skrev och ringde till rådgivningsbolaget. Han fick aldrig något svar och gick vidare till ARN.

I november 2017 fick 58-åringen via ARN fram en rådgivningsdokumentation, där det framgick att USA Blue Chips Portfolio X var en högriskplacering och att produkten kan bli utan värde.

58-åringen hävdar i stämningen till Malmö tingsrätt att han aldrig fick denna information i samband med placeringen.

Han framhåller att han kom med önskemål om en säker placering, men uppenbarligen fick något helt annat.

Anders IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons