Annons

Full förare backade in i mur

Osby • Publicerad 27 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Kvinnan uppgav enligt tingsrättsdomen att hon vid tillfället för rattfyllan (den 8 september i fjol) mådde mycket dåligt och hon körde till en grusplan vid Ebbarpsvägen, där hon satte sig utanför bilen och började dricka alkohol.

När hon satt där och drack sprit kom en man fram och frågade om hon behövde hjälp. Kvinnan sluddrade något till svar och mannen blev orolig för att hon skulle sätta sig i bilen och köra iväg berusad.

Annons

Mannen ringde därför polisen, men under samtalet med polisen körde kvinnan iväg. Mannen följde då efter kvinnan i sin egen bil.

Innan polisen hann komma till platsen körde kvinnan på en brevlåda samt backade in i en stenmur.

Kvinnan har uppgett att hon minns att hon kände sig påverkad, men inte kan förklara varför hon körde ifrån platsen. Hon minns att hon körde på brevlådan och backade in i muren och hon har erkänt gärningen.

Under den vådliga bilfärden hade kvinnan en alkoholkoncentration i blodet som uppgick till 2,90 promille.

Några dagar före incidenten på Ebbarpsvägen körde kvinnan berusad på Västra Storgatan i Osby. Där ska hon enligt ett vittne ha stannat bilen mitt på vägen. När vittnet frågade om han kunde hjälpa till berättade två tjejer för honom att kvinnan i bilen var berusad och att de hade larmat polisen.

Vittnet hjälpte till att knuffa bilen åt sidan och sen inväntade de polisen. När de väntade började kvinnan plötsligt köra iväg – och hon körde in i en bil som stod parkerad. Vittnet tog då bilnycklarna från kvinnan i väntan på att polisen skulle komma.

Kvinnan erkände handlingen.

Den 58-åriga kvinnan dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Hon överklagade domen till hovrätten och yrkade på en icke frihetsberövande påföljd eller i vart fall att fängelsestraffets längd sattes ner.

Hovrätten har tagit del av samma utredning om kvinnans personliga förhållande som tingsrätten och även hämtat in nytt yttrande från Kriminalvården. Efter prövningen ansluter sig hovrätten till tingsrättens bedömning i fråga om påföljd och den överklagade domen fastställs utan ändringar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons