Annons

Tävlar med låt om tillhörighet

Kultur och Nöje ” En arenapop-låt med ett budskap om att man står rygg mot rygg”.
Publicerad 27 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Andreas Johnson. Foto: TT
Andreas Johnson. Foto: TT

Det är 20 år sedan Andreas Johnson, uppvuxen i Bjärred, slog igenom med hiten Glorious. Sedan dess har han bland annat hunnit med att vara med i Melodifestivalen flera gånger, senast 2015 med Living To Die. Nästa års medverkan, som blir den sjunde för artisten, var dock inget självklart val för honom.

– Det här var nog mer otippat. Om någon frågat mig för en och en halv månad sedan så hade det varit långt ifrån att jag skulle vara med för jag har inte aktivt skrivit några låtar till det här. Nu fick jag en låt skickad till mig och jag kände att ”oj, det här vill jag vara med och slutföra”. Och så blev det.

Annons

Vad var det i låten som fick dig att känna så?

– Dels så liknar den inte något jag gjort tidigare, kanske lite mer anslag mot det jag gjort utanför Melodifestivalen. Det är en stor arenapop-låt med ett budskap om att man står rygg mot rygg. Man är inte stark själv, man behöver en liten armé. Jag kände instinktivt att det här är en låt för fotbollstjejerna som jag tränar. Den ska kunna appliceras på likväl 13-åriga tjejer som spelar fotboll som på medelålders människor. Det finns en hoppfull pepp i den. Det var ett rätt lätt val även om jag inte gått och trånat efter att vara med, säger han.

Den 2 februari framför han Army of Us skrivet av Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas “Stone” Johansson och Sebastian Thott, under andra deltävlingen i Malmö.

– Att komma till Malmö är en positiv grej, mina rötter är skånska. Vissa saker sitter kvar. Jag håller på MFF fortfarande trots att mina barn spelar fotboll i Hammarby, säger han.

Nu är du med för sjunde gången, hur känns det?

– Ja, jag borde bli avstängd eller något, säger han med ett skratt. Men det är ju så att om man gjort något som man vill delge världen och man får göra det i Sveriges största nöjesprogram då kanske man ska göra det. Glorious firar 20 år, och den plattan, Liebling, tog sig ut i världen med allt som man drömt om som barn. Då var det knappast så jag trodde att jag i framtiden skulle ha gjort sju melodifestivaler. Men det var lite mer skilda världar på den tiden.

Vad vill du att tittarna och publiken ska ta med sig efter ditt framträdande?

– Tillhörighet och pepp. Det är en peppig låt, den är upptempo, har bra beat och den tar för sig. Tillhörighet och pepp, det är det viktigaste som finns. Man är inte så stark själv alltid, ibland behöver man en liten armé. Ibland kan det räcka med en person och ibland kan det behövas ett fotbollslag.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons