Annons

Juligt för små och lite större

Ung Kultur Eva Emmelin tipsar om nya böcker med koppling till advent och jul
Publicerad 28 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En klurig jul – julsaga i 24 kapitel av Ingelin Angerborn & Per Gustavsson,

Rabén & Sjögren

Annons

Årets adventbok är en klassisk saga om längtan efter gemenskap och värme. Rutans bästis har flyttat och förutom en leksakshund som nästan andas önskar sig Rutan allra mest en kompis. Men först måste hon ta reda på vart familjens sax tagit vägen, var osthyveln gömmer sig och vem som egentligen tuggat på hänglåset? Det är klurigt, mysigt och spännande – perfekt julkänsla i både text och bild.

Max och Maja firar jul av Axel Scheffler, Alfabeta

Kaninen Max och Musen Maja är tillbaka lagom till jul. De klär granen, men vad händer med det goda pyntet? Schefflers böcker för de yngsta följer sitt invanda mönster, en olycka eller en konflikt som klaras upp. I denna sjunde bok om vännerna Maja och Max är samspelet mellan text och illustration något mer utvecklat, den lilla läsaren får upptäcka vad som händer på egen hand. Med varma färger och uttrycksfulla karaktärer kan denna bli en julfavorit (om än inte hos den förälder som måste läsa om och om igen).

Jultröjan av Cecilia Heikkilä, Bonnier Carlsen

En julbok jag återkommer till är Lena Arros Tomten med den röda halsduken (Rabén & Sjögren, 2013). Den har en lukt av nysnö och ombonad känsla av att svepa in sig i något mjukt och varmt när vinden viner utanför. Jultröjan av Cecilia Heikkilä påminner mig om tomten och hans halsduk. Det är inte bara Katten Franssons röda varma tröja, utan också något i stämningen av att söka något och hitta det. Att irra i kylan och hitta ett sammanhang och en eld av sitta vid tillsammans med någon som vill en väl. Det är kanske allt som krävs i dessa tider?

Märtas stalljul av Erika Eklund Wilson, Bonnier Carlsen

Luciatåg i stallet kan gå lite hur som helst, särskilt när stallets vildaste häst bliv lottad till Lucia. Märtas stalljul är en bok att läsa själv, för den som älskar hästar eller den som bara tycker om att läsa dem och om pirriga julförberedelser. Boken, som är den fjortonde om Märta, har korta meningar och passar nybörjarläsaren.

Paketlandet av Cecilia Forss & Anna Ileby,

Rabén & Sjögren

Petra Persson hatar barn så mycket att hon blundar för att slippa se dem. Inte det smartaste för en cyklande brevbärare med en skola i sitt distrikt. När Petra tappar ett viktigt paket, som hon fått av sin lussebullsälskande chef, vänds allt på ända. Paketlandet är en fristående fortsättning på Fislandet, boken om Märta Matilda Larsson som samlar på fisar.

Annons

Uppföljaren känns något mer konstlad än första boken, som jag gillade för sin originalitet och framfusiga stil. Märtas fissamlande skulle tas på allvar, och det kändes modigt. Slajm (som är Petras specialitet) känns mer publikfriande, och liksom Petras tokroliga låtsasvän tar det fokus från berättelsens kärna om att våga släppa in människor trots risken att såras.

bild 1/5
Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons