Stoppa nedmonteringen av Hässleholms sjukhus

Hässleholms ortopediska verksamhet håller hög internationell klass. Det behövs dock nya operationslokaler, men det nya borgerliga styret i Region Skåne vill skjuta på investeringarna.
Vid Hässleholms sjukhus bedrivs bland annat ortopediska verksamheter för höft- och knäledsoperationer. Det bedrivs även en kvalificerad forskning och utveckling. Nerdragningarna berör därför inte endast Hässleholm utan hela Sverige. Sjukhuset har en av Sveriges mest effektiva ledplastikverksamheter.
För att sjukhuset ska kunna fortsätta att utvecklas måste investeringar göras i nya operationslokaler.
De som finns idag är mer eller mindre utslitna. Personalen gör ett storartat jobb trots att lokalerna är gamla och trånga. Vi socialdemokrater har i nära samverkan med alliansen under den gångna mandatperioden arbetat med att ta fram utvecklingsplaner för sjukhusområdet i Hässleholm, och i senaste budgeten uppskattades kostnaderna för nya operationslokaler till en kvarts miljard kronor.

Detta är insatser som är viktiga för att kunna upprätthålla kvaliteten i framtiden och vår tanke var att så snart som möjligt sätta spaden i marken.
Detta hotas nu. Regionrådet Per Einarsson (KD) sade nyligen att lokalerna snart är uttjänta men trots detta har det borgerliga styret inte lagt in några pengar för investering i Hässleholm i den budget som de presenterade i förra veckan.

Vi socialdemokrater vill istället förverkliga planerna på nya moderna operationslokaler på sjukhuset i Hässleholm. Det är viktigt att en sådan högkvalitativ verksamhet får de förutsättningar den förtjänar annars finns det en risk att den trogna personalen tröttnar och att deras unika kompetens går förlorad.
Vi varnade tydligt inför valet att Hässleholms sjukhus och operationsverksamheten kunde var i fara.
Nu verkar det som att våra farhågor kan vara på väg att bli besannade. Investeringsplanerna skrotas och sjukhuset kan enligt samma budget istället vara på väg att utredas för en försäljning.
Irene Nilsson (S),

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...