Annons

Nytt boende kan bli verklighet i Lönsboda

Osby • Publicerad 29 november 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

Under onsdagens sammanträde beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta om att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att projektera för ett nytt vård- och omsorgsboende med 45 platser i Lönsboda.

Bakgrunden är att det tidigare utretts om det är möjligt att bygga om och till boendet Soldalen. Under arbetets gång har dock ett annat alternativ utkristalliserat sig.

Annons

– När vi kikade på Soldalen märkte vi att det var äldre och egentligen inte anpassat. I våras började vi fundera på om det är bättre, och billigare, att bygga nytt, säger fastighetschefen Anders Edwall.

Därefter har en projektgrupp arbetat med en så kallad genomförbarhetsstudie för att försöka utröna vad de två olika alternativen egentligen skulle kosta. Gruppen har utgått från att varje rum i ett eventuellt nybygge skulle kosta 1,75 miljoner kronor.

Med den kalkylen skulle årshyran för en till- och ombyggnad bli cirka 3,8 miljoner kronor och 3,4 miljoner kronor för ett nybygge. Således är beräkningen att kostnaderna för Osby kommun skulle minska med cirka 400 000 kronor om det byggs nytt.

– Eventuellt skulle besparingen kunna bli större än så, tror Anders Edwall.

Skulle en nybyggnation bli verklighet är tanken att Soldalen skulle sägas upp, ett faktum som Osbybostäder i så fall skulle behöva hantera.

– Byggnaderna kan konverteras. Exempelvis skulle det kunna bli bostäder – det finns ett hårt tryck efter det i Lönsboda, funderar Anders Edwall.

För boendet Bergfasts del är tanken att en omvandling till trygghetsboende skulle bli aktuell.

Anders Edwall berättar vidare att ett eventuellt nytt boende är tänkt att placeras vid gamla marknadsplatsen i Lönsboda, nära där Bergfast ligger idag. Under de förutsättningarna skulle dessutom Bergfasts tillagningskök vara möjligt att behålla.

I nuläget beräknas en nybyggnation sammanlagt kosta cirka 78 miljoner kronor. Efter kommunstyrelsens beslut igår väntar ytterligare beslut i kommunfullmäktige om att inleda projektering, till vilken 2,4 miljoner kronor avsätts.

Enligt Anders Edwall finns det en förhoppning om att spaden skulle kunna vara i jorden 2020.

Annons

– Om allting flyter på som tänkt så skulle det kunna bli byggstart om lite mer än ett år, säger han.

Är avsikten med ett eventuellt nybygge att satsa för att spara, så att säga?

– Krasst sett ja. Men också för att få en bättre verksamhet, avslutar Anders Edwall.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons