Annons

Artikeln saknar rubrik

Nyheter God Helg!
Publicerad 1 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

God Helg! Det nya kyrkoåret börjar nu, men mångas tankar går i stället till köpenskapen.

Första söndagen i advent, vilken infaller i morgon, håller just nu på att tappa lite av sin tidigare dominans, när det gäller antalet kyrkobesökare. Detta enligt en riktig expert: prästen Staffan Örneskans, 83, i Bjärnum, fortfarande i fullt arbete. I mitten av december blir det 60 år sedan han prästvigdes, 1958. Han firar detta, genom att först hålla en gudstjänst i Farstorps kyrka den 16 december – och sedan bjuda alla på kaffe och tårta i församlingshemmet.

Annons

Dags för julskyltning i morgon, i bland annat Hässleholm, Vinslöv, Tyringe, Osby, Broby, Knislinge och Glimåkra. I stan delar Norra Skåne ut godis till alla prenumeranter. Barnen bjuds på ponnyridning. I Tyringe firas det både lördag och söndag.

Värderade kollegan Tomas Gustavsson, 67, blev livligt hyllad på sin sista arbetsdag på Norra Skåne, nu i onsdags. Företagsledning och arbetskamrater samt flera veteraner från redaktionen uppvaktade. Tyringe Hockeys ordförande Stefan Persson kom med blommor, klubbtröja och ett frikort för Tomas. Kortet ger fri entré till alla Tyringes hemmamatcher på Tyrs Hov – livet ut. Mat och dryck, blommor, böcker med mera kompletterade. Hockeyklubben Glimmas uppvaktning gladde speciellt. Första hockeymatchen i Tyringe skrev han 1980.

Tomas Gustavsson fick en bukett blommor från IFK Hässleholm och en från Hässleholms IF. Redaktören har, som bekant, flera gånger skrivit krönikor om att IFK och HIF borde slå sina påsar ihop, i varje fall när det gäller elitverksamheten. Hittills har klubbarna dock inte velat lyssna på det örat. Två buketter var lite symboliskt…

Drottning Silvia var sist ut i raden av talare och gratulanter. Silvia, i Eva Klangs gestaltning, lämnade efter sitt tal över ett kungligt diplom med texten ”För lång och gagnelig gärning i det fria ordets tjänst på Norra Skåne”.

Det måste snabbt bli totalt stopp för att lägga ut sockerbetor, äpplen, gammalt bröd och liknande till vildsvinen. När till och med ett kommunalt bolag som Hibab utfodrar grisar på olika ställen, blir man betänkt. Detta är faktiskt bara att flytta problemen; inget annat. I våras och somras pratade nästan alla politiska partier sig varma för ”landsbygdsfrågor”. Oj, vad de ville satsa! Vid valet i början av september var det mesta av detta sedan glömt. Nu, en tid efter valet, är allt glömt. För bara ett par år sedan var den mäktiga LRF-lobbyn med om att säga nej till att stoppa utfodring av vildsvin. Riksdagen sade då nej. Stora markägare och jägare vann. Men nu – i spåren av sommarens torka och den formliga grisexplosionen – är det dags att göra något radikalt. Börja jaga grisar, nu!

På ett sätt längtar man nästan tillbaka till 1950-talet, då bonden, hingsthållaren, författaren och jägaren G A Gustdolf i boken ”Folket i Hanbråka” skrev om lokala viltutrotningspatruller, som sköt på det mesta som rörde sig i skog och mark vid Vankiva. Sådana soveltörstande jägare hade behövts för att få stopp på dagens vildsvin…

Det hjälper inte alltid att framträda i nyhetsprogram som Rapport, Aktuellt, Nyheterna, Ekot, P1-morgon och liknande. Titta bara på den store (tv)- linslusen Jan Björklund (L). Han är ibland på tv från tidig morgon till sen kväll. Ändå blir Liberalernas siffror bara sämre och sämre.

Många saknar julskyltningen och julstämningen på nedlagda Carl Anderssons mitt i Hässleholm. Julskyltningen där var alltid speciell. Folk träffades och pratade jul inne på ”CA”.

Skånska juldagarna arrangeras på Bosjökloster i dag och i morgon.

Däremot blir det ingen julmarknad i Norra Sandby i år. Kanske till nästa år.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons